ФК”Славена” и сурвакарската група от село Косача завоюваха награди на Международния фестивал „Етно ритми” 2021

ФК”Славена” и сурвакарската група от село Косача завоюваха награди на Международния фестивал „Етно ритми” 2021

Фолклорна група „Славена”,  при читалище „Лазо Стоянов 1927” в село Косача и сурвакарската група към читалището, се представиха отлично и получиха много овации и награди на шестото издание на Международния фестивал „Етно ритми” 2021 в курорта „Златни пясъци”, който се проведе от 3 до 7 септември тази година.

„Група „Славена” се представи с народните песни: „Чу се оро”, „Мома има бело лице”, „Заспало е Йове” и „Що ми е мило и драго”. Те бяха посрещнати с продължителни ръкопляскания от присъстващите на фестивала в курортния комплекс”, поясни ръководителят на фолклорна група „Славена” Румен Василев.

С бурни овации бе посрещнат и представения от сурвакарската група в село Косача обичай „Сватба”. „Гостите в комплекса харесаха много не само автентичния обичай, който представихме, но и сурвакарските костюми, с които излязохме на сцената. След като представихме обичая, хората се надпреварваха да докоснат нашите костюми и да се снимат с тях”, поясни ръководителят на групата и кметски наместник на село Косача- Любен Георгиев.

Двете групи от село Косача си тръгнаха от Международния фестивал „Етно ритми” 2021 със златна статуетка за цялостно представяне. Всяка група получи и грамота за участие във фестивала.

Певицата в група „Славена” Вера Петрова пък получи предметна  награда – картина, като най-възрастния участник в шестото издание на фестивала.

В тазгодишното издание на фестивала взеха участие над 450 изпълнители, представители на над 30 творчески колектива от България. На него се представиха и младежки ансамбли от Румъния и Косово. Форумът се организира с подкрепата на Община Варна и Варненска туристическа камара.