Междуградски превозвачи заплашват, че спират работа

Междуградски превозвачи заплашват, че спират работа

Тежки дни се задават за хиляди пътуващи ежедневно между Перник и столицата – едни, които работят там, други, които се учат в столични учебни заведения. Застрашен е и транспортът между отделните населени места в региона, Единствено Радомир и Перник са свързани с ж.п. връзка. Всички останали градове и села разчитат на автобуси. и притеснението на хората от Пернишка област е повече от сериозно. Причината е, че междуградските превозвачи, членуващи в Конфедерацията на автобусните превозвачи, ще преустановят работата си от 28 септември, ако държавата не подпомогне бранша. Това заяви председателят на транспортната асоциация на автобусните превозвачи, перничанката Магдалена Милтенова.

Днес работещи в туристическия и ресторантьорски бранш излизат на протест в центъра на столицата. Превозвачите – автобусни и товарни, както и автоинструктурите, също ще се включат в него, казаха представители на тези браншове на пресконференция в Българската телеграфна агенция. Причината за недоволството им – липсата на мерки за помощ на тези сектори от страна на държавата, които обаче попадат под ударите на ограниченията за ковид-кризата, които влизат от днес в сила.

„Автобусните превози работят на 5% марж на печалба. Този марж не го получаваме, не получаваме и обезщетения“, каза Милтенова. „Докато в парламента тече детското шоу „Кой е по-по-най“, ние ще фалираме. Факт е, че ние сме пред фалит, факт е инфлацията, факт е повишението на горивата. А цените на билетите остават непроменени“, добави още тя.

Автобуси ще се включат в протеста, който се организира от заведенията утре. Всички браншови организации ще внесат искането си в президентството с надеждата да им се обърне внимание. Някои от тях са поискали и среща в премиера Стефан Янев, но положителен отговор досега няма.