Ново ценно дарение получи пернишкият Исторически музей

Ново ценно дарение получи пернишкият Исторически музей

Ново, изключително ценно дарение на снимки и документи, принадлежали на Васил Симеонов Ковачки от с. Богданов дол –  кондуктор и гл. технически ръководител на „Старите рудници“ при Мина „Перник“, получи пернишкия Регионален исторически музей, съобщи Силвия Нотева от РИМ.

Васил Симеонов е роден в с. Богданов дол на 1 януари 1894 г., умира на 23 септември 1971 г.  Той е най-големият в семейство, което има 5 деца – 3 момчета и 2 момичета. От 1914 до 1917 г. се обучава в Школата за запасни подпоручици – инж. войски към Военното училище на Н.В. в гр. София. През годините на Първата световна война служи на Северния фронт. В битките в Румъния е съсечен през челото. След войната неговият кавалерийски полк е разквартирован в гр. Сливен, където се запознава със своята съпруга – Мария Панайотова Драгнева, родена на 12 декември 1905 г. Тя е от местен знатен търговски род. Двамата сключват  брак  на 4 септември 1927 г. в Сливен. По това време Васил Симеонов  вече е технически ръководител в „Старите рудници“ при Държавни мини  „Перник“. Има две деца – Симеон (р. на 14 октомври 1929 г.)  и Дора (р. на 13 ноември 1936 г.). Васил Симеонов е секретар на ловното дружество „Сокол“, знаменосец на почетната рота на ДМ – Перник и знаменосец на спортно дружество „Юнак“. През 1929 г. получава жилище в кв. „ Монте Карло“, в което живее със семейството си до 9 септември 1944 г., когато е арестуван с директора на Мината  Васил Радославов и инженерите от ръководния персонал. След като го пускат от ареста, където престоява 3-4 дни, Симеонов е уволнен.  Изземват квартирата му и преместват семейството му. Поради липса на ръководни кадри в мините обаче през 1948 г. му предлагат да се върне в миньорската професия и е назначен в рудник “Република“, където се пенсионира. За заслугите си получава подарък бюфет.

Васил Симеонов е изключителен патриот, великолепен професионалист и забележителен човек –  гордост за града ни. Затова огромна е нашата благодарност към дарителите:  дъщерята  Дора Симеонова Стаменова и внучката Василка Стаменова.