Област Перник почти е достигнала пика на коронавируса, смятат от ЦСМП

Област Перник почти е достигнала пика на коронавируса, смятат от ЦСМП

„Като ритъм на работа заболеваемостта от коронавирус през изминалата седмица се запазва в общи линии като тази от предходната. Според моите наблюдения, 6%-тната заболеваемост от коронавирус за страната се наблюдава и в нашата област. През изминалата седмица са транспортирани 45 болни със съмнение за  коронавирус, от които 29 са потвърдени с тестове. Общо през седмицата линейките на Центъра за спешна медицинска помощ са транспортирали 145 болни от региона, при 148 за предходната седмица. Спешните медици са се отзовали на 330 повиквания на телефон 112. През седмицата във филиалите на ЦСМП са извършени 231 амбулаторни прегледа. Иска ми се да вярвам, че в нашата област сме достигнали пика на коронавируса, дано да се окажа прав”, заяви директорът на ЦСМП-Перник д-р Валери Симеонов.

През изминалата седмица само в Перник са дежурили 3 екипа на ЦСМП. Добрата новина е, че няма болни сред спешните медици. Повечето от тях са преболедували коронавируса, а другите са имунизирани. „Все още имаме медици в отпуск, но до 10-ти септември всички се връщат от отпуска и ще изготвяме графиците за дежурства по-спокойно. За момента имаме достатъчно предпазни облекла, лични предпазни средства и дезинфектанти. Очакваме да ни преведат допълнителните средства за месец юли, а ние до края на тази седмица ще изготвим информацията за полагащите ни се допълнителни средства за месец август. Хората предпочитат да са на работа, за да си получават полагащите им се допълнителни средства, защото по новата методика, тези, които не са били на работа, нямат право на такива пари”, поясни д-р Симеонов.

На въпроса- има ли проблеми с настаняването на легло на болните от ковид, д-р Симеонов поясни:”До миналата седмица имаше малки проблеми, защото нямаше определена ковид зона в Перник. Сега има вече 2 такива зони в града. ДКЦ има сключен договор с РЗОК и има вече такъв кабинет. Другият е в частната болница „Св. Георги”. Този в ДКЦ е за стационарно речение на болни с коронавирус, а другият е за домашно лечевие. От  днес- 31.08.2021 г., когато докараме ковид болен, той отива в специализирания кабинет за коронавирус, откъдето се  разпределя къде да бъде настанен за лечение. Това е важно, защото не се губи време и се реагира по-бързо и адекватно, което е важно не само за нас, а най-вече за болните”.