„Топлофикация Перник” пуска топлата вода в града по-рано от обявения срок!

„Топлофикация Перник” пуска топлата вода в града по-рано от обявения срок!

 „Всички  дейности, които бяхме заложили в годишната ремонтна програма са почти изпълнени. Днес/31.08.2021 г.- бел.ред./ гледахме графика на ремонтната програма, който показва, че процентът на изпълнение на заложените дейности е много добър. Затова смятаме на 3 септември в кварталите „Изток” и „Мошино” следобяд вече да има хладка вода, а по-късно и в центъра на града да е такава водата. На 4-ти септември  нашите абонати ще имат вече топла вода с висока температура”. Това информира изпълнителният директор на „Топлофикация Перник” Ясен Кацаров.

Според предварителните разчети, топлата вода трябваше да бъде пусната на 5-ти септември. Но, благодарение на добрата организация по време на ремонтните дейности, срокът за пускането на водата ще бъде съкратен с няколко дни.

Директорът на „Топлофикация Перник” подчерта още:”За нас като търговско дружество въобще не е изгодно да не продаваме независимо дали топлоенергия или електроенергия.  Затова целта на подобни ремонтни дейности, свързани със спирането на централата е, да не се допусне през отоплителния сезон тежки аварии на основните мощности, които да изведат от строя централата за по-дълго време. По време на отоплителния сезон се стремим да отстраняваме авариите в максимално кратък срок не само, за да не създаваме дискомфорт на клиентите си, но и за да не акумулираме загуби от липсата на продажби”, поясни Кацаров.

Според него,  от два дни вече топлопреносната мрежа в града се пълни с вода. „Добрата новина е, че чувствително е намаляло количеството на добавъчната вода в системата. Това означава, че сме успели да отстраним течовете по 160-километровата мрежа на града. Може за някого да прозвучи неправдоподобно, но при ремонтите установихме, че топлопреносната мрежа, която е на над 40 години, е в сравнително добро състояние. Очевидно, тръбите, които са били произведени в бившия комбинат „Кремиковци” са били от много качествена стомана. Пробивите по мрежата са на местата, където тръбите лягат върху специални подпори. При промяната на температурите, се оказва, че на тези места се получава триене, в резултат на което се появява пробив на тръбите. Така че, на тези места, където сме имали много аварии, сме сложили сериозна кръпка на тръбата, която е заварена”, допълни  Кацаров.

Според него водата за клиентите на дружеството първоначално ще се подгрява от резервната мощност на ТЕЦ”Република”- 4-ти парогенератор. „Целта ни е да видим как ще работи тази мощност няколко дни. Миналата година не направихме това и зимата бяхме неприятно изненадани. Оказа се, че резервната ни мощност не е в добро състояние. Затова сега ще го изпробваме няколко дни, за да видим дали ще се появят някъде проблеми, които да отстраним навреме, така че през зимата да разчитаме на сигурна резервна мощност. От 6-ти септември ще включим и основната мощност на централата- 5-ти парогенератор, на който извършихме важни ремонтни дейности това лято”, подчерта Ясен Кацаров.

Според него,  в тазгодишния планов ремонт са се включили няколко външни фирми, за да може всички заложени дейности да бъдат извършени в определения срок. Вложените в тазгодишната ремонта програма средства са над половин милион лева.

„Не мога да кажа в момента точно колко са, защото една част от средствата са вложени под формата на дългосрочни инвестиции, а другата част в ремонтни дейности. Важното е, че всичко, което бяхме предвидили в ремонтната програма това лято, го свършихме, въпреки големия обем от дейности, които заложихме. Надявам се през новия отоплителен сезон да нямаме тежки аварии и да предложим на абонатите ни качествена услуга на атрактивна цена”, обобщи директорът на „Топлофикация Перник”.