Дариха ценни документи от знаменосеца на Мини Перник на РИМ

Дариха ценни документи от знаменосеца на Мини Перник на РИМ

Семейството на знаменосеца на почетната рота на Държавни Мини „Перник“ Васил Симеонов е направило дарение на Регионалния исторически музей /РИМ/ в града. Това съобщи Силвия Нотева – уредник „Нова история“ в РИМ пред БТА.

Симеонов е дългогодишен технически ръководител в първия пернишки рудник „Старите рудници“ преди 1944 г. Дарението съдържа ценни снимки от празниците в мината, ежедневието на рудничарите, поздравителни телеграми по случай сватбата на Симеонов, която е била през 1928 г. и др.

Внучката на знаменосеца Василка Стаменова е инициатор за дарението. Тя намерила в дома им стар вестник със снимки на ръководството на държавната мина, където имало и фотография на дядо й. Заедно с други снимки и документи тя предала експонатите в музея.

 “Баща ми е роден през 1894 г. в с. Богданов дол. Той е първото дете в многочленно селско семейство. Дядо ми го изпратил да учи за свещеник, но той предпочел да стане миньор и завършил минно дело“, разказа дъщеря му Дора Симеонова.

Според Силвия Нотева дарението е много ценно. Сред снимките има и фотографии с чешкия минен техник Тома Нелиба, който изминава голяма част от професионалния си път в Перник и умира тук. Сред сватбените телеграми четем: „На своя знаменосец и неговата избраница пернишките юнаци изпращат най-сърдечни поздрави и благопожелания за щастлив семеен живот.“