Губернаторът на Перник се срещна с директори на лечебни заведения и институции, във връзка с увеличаването на болните с COVID-19

Губернаторът на Перник се срещна с директори на лечебни заведения и институции, във връзка с увеличаването на болните с COVID-19

„Тъй като случаите на  COVID-19 и в област Перник се увеличават, а в дадени области вече е обявен и „червен код“ е нужно да имаме готовност за настъпването на нова вълна.  Затова е нужно да предприемем изпреварващи действия и да сме подготвени. Нужни са и проверки и по-голяма превенция, координация както и ежедневен обмен на информация “. Това каза областният управител д-р Симеон Василев на среща с директорите на лечебните заведения в Перник: директора на МБАЛ”Р. Ангелова”, директора на СБАЛББ Перник д-р Анатоли Митов, д-р  Величка Кадийска, управителят на  „Профилакториума“ Емил Ненков, директора на РЗИ д-р Стела Димитрова, директора на РЗОК – Перник д-р Йорданка Александрова, управителя на ДКЦ-1 д-р Михайлов, д-р Борис Косаров – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари и директора на ЦСМП-Перник д-р Валери Симеонов. При разговора си със специалистите той добави, че ваксинационната кампания също върви с по-бавни темпове и малка част от населението има пълен имунизационен цикъл. На срещата бяха обсъдени кадровото и материално обезпечаване на болниците, финансирането на лечебните заведения, както и имунизационната кампания.

Директорите на лечебните заведения обясниха, че имат готовност за прием на пациенти с  COVID-19. Те добавиха, че един от най-големите проблеми към момента е липсата на достатъчно персонал в болниците. По думите им въпреки недостига и умората лекарите и медицинските специалисти са достатъчно мотивирани за работа.

Директорът на РЗИ-Перник д-р Стела Димитрова представи статистика за ръста на болните и добави, че от четвъртък област Перник вече е в червената зона след като болните са 200,1 на 100 000. Тя обяви, че от началото на пандемията в област Перник регистрираните болни са 8418, излекуваните са 7747, 421 са починали. Директорът на РЗИ каза още, че имунизираните от началото на кампанията са 35 847 души, а със завършена доза са 16 023. „Кметовете на общини са уведомени за това, че мобилни екипи имат готовност да имунизират жители на селата в областта и в село Зидарци, например вече имаме 20 имунизирани лица“, добави тя.

Всички присъстващи на срещата се обединиха около тезата, че са нужни засилени проверки за спазване на мерките, за да се предотврати драстично увеличаване на случаите.