Удължават извънредната епидемична обстановка с 3 месеца

Удължават извънредната епидемична обстановка с 3 месеца

Удължават извънредната епидемична обстановка с 3 месеца. Такова решение е взело правителството на редовното си заседание тази седмица. Новината обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Просветното министерство готви нови правила в случай на усложнена ситуация преди старта на учебната година. А с цел затягане на действащите мерки отново започнаха проверки в градския транспорт – засега в Бургас, който е обявен за червена зона.

Междувременно Върховната административна прокуратура попита министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров защо въпреки нарастващата заболеваемост, към момента не са въведени предвидените в плана мерки за справяне с пандемията. От прокуратурата питат и на какъв етап е готовността за прилагане на трета ваксинационнa доза на желаещите.

Цялата страна е засегната от коронавируса, като в половината от областите заболеваемостта е над 100 на 100 000 души население. Затова с началото на четвъртата вълна на заразата у нас се налага и удължаване на извънредната епидемична обстановка до 30 ноември.

„Основанията за това са, че страната ни навлиза в нова пандемична вълна, регистрираме ръст на броя на заразени, регистрираме ръст на хоспитализираните”, заяви здравният министър Стойчо Кацаров.

Срокът до края на ноември Стойчо Кацаров обоснова и с продължителността на предишните вълни на COVID-19 у нас и несигурната политическа обстановка.

„Тримесечният срок дава гаранция за сигурност и прилагане на противоепидемични мерки с оглед епидемичната ситуация и мерки за граничен контрол”, заяви Кацаров.

На дневен ред е и началото на учебната година. Очаква се Министерството на образованието да обяви какви правила да следват училищата и детските градини в пандемията.

„В мерките е търсен точно този баланс между максимално присъствено обучение в училищата и детските градини и минимизиране на риска за учителите и децата. Този баланс се осъществява чрез конкретни мерки как да се действа при 4 различни нива на заболеваемост”, заяви проф. Николай Денков.

Решението да се премине от присъствено към дистанционно обучение ще бъде възможно да се взима и на местно ниво,  в зависимост от заболеваемостта в дадена паралелка,  училище, град или област.