Местни законодатели в Перник гневни на РУО, пишат писмо до просветният министър

На редовното си заседание днес пернишкият Общински съвет разгледа готовността за старта на новата учебна година. Както поясни председателят на Общинския съвет Димитър Колев, за изслушване по темата са били поканени представители на общинската администрация и РУО на МОН. Кметската управа бе готова с исканата информация, която подробно изнесе пред местните законотворци ресорният заместник-кмет Стефан Кръстев. От РУО на МОН обаче представител нямаше, а от институцията предоставиха информацията в писмен вид, извинявайки се за липсата на техен човек на заседанието на Общинския съвет с провежданите днес матури по БЕЛ. В писмо до минипарламента, изпратено от инспектората, бяха описани накратко ремонтите, които са извършени в училищата и детските градини в общината, уточнено бе кои са на привършване и каква е кадровата обезпеченост.

Така съветниците нямаха възможност да зададат евнтуално появили се въпроси по казуса, за тях бе най-важно да разберат какви действия обмисля Инспекторатът в условията на настъпващата четвърта вълна на ковид пандемията. 

В своите изказвания общински съветници припомниха, че това не е първия случай, в който от РУО неглижира, според тях, работата на местния законодателен орган и не се отзовава на покана за участие в работата му в пленарна зала, след направена покана.

Затова те решиха да се изпрати специално писмо до просветния министър, за да го запознаят с отношението на Инспектората към Общинския съвет  и да поискат от МОН да задължи екипа на РУО на МОН в Перник да приема поканата за участие в заседание на минипарламента. Още повече, че минипарламентът винаги е откликвал и е помагал при решаване на проблеми, касаещи потребностите на държавните и общински училища в общината. Милан Миланов дори бе по-краен – той определи поведението на РУО като подигравка с пернишкия законодателен орган.