Отново пернишко участие в „Жеравна 2021“

Отново пернишко участие в „Жеравна 2021“

След едногодишно прекъсване заради пандемията, Фестивалът на фолклорната носия „Жеравна” се завърна. За събитието тази година разказа Христо Димитров, председател на фондация „Българе“, която го организира.

Фестивалът на фолклорната носия се провежда за 13-та година. Сега той е на 20, 21 и 22 август. Идеята на фестивала е хората да се върнат назад във времето и да се потопят в българските традиции, сподели председателят на фондация “Българе”, Христо Димитров. Той допълни, че програмата на фестивала е изключително богата. “Има много изпълнители, оркестри, ансамбли. Постоянно се случва нещо ново. Тази година например връщаме нестинарските игри, които бяха спрени от предпазливост,заради опасността  някой от желаещите да опитат емоцията, да се изгори. Оказа се обаче, че хората си ги искат и те отново ще присъстват в програмата ни. Фестивалът в Жеравна е потапяне в атмосфера, която ние определяме като скок назад във времето и цивилизацията е забранена във всичките ѝ форми”, допълни Димитров.

“Малките деца се носят в цидилки, както е било едно време. Тази атмосфера и това изживяване е силата на фестивала – посетителите могат да се насладят на изпълненията на елитни оркестри, ансамбли, певци. Програмата на фестивала е богата. Фестивалът в Жеравна е потапяне в атмосфера, която ние определяме като „скок назад във времето“, каза Христо Димитров и не скри, че е радостен от трайното присъствие на пернишки състави.

Тази година гостите на феста в Жеравна ще могат да се насладят на изпълненията на две наши формации. Едната е  Клуб за народни танци и хора „Нартан“ към читалище „Просвета“ в пернишкия квартал Църква. Ръководителят Пламен Ганов сподели, че от 2012 година насам клубът неизменно гостува със свои изпълнения на феста в Жеравна. Тази година участниците ще са 21 и ще зарадват зрителите с брезнишко холо „Бора“ и Старо граовско  хоро. Идеята ни е да покажем красотата на танците от нашия край на цяла България, както и на гостите от чужбина, сподели Ганов.

Втората формация, която ще покаже майсторството си на фестивала, е Танцова къща „Приятели чрез танци“ с ръководител Йовчо Георгиев.

Майсторските изпълнения на състава също радват радват гостите на Жеравна от 2012 година.

„Около 20 000 души минават през трите дни на фестивала. Интересът е обясним, защото тук всдеки получава възможност да се потопи в магията на миналото, да го съпреживее с изпълнителите. Така ще е и тази година. Идват и много чужденци и това ме радва. Ако искаш народът да има дух – трябва да ги събереш всички на едно място“, заключи председателят на фондация „Българе“ – организатор на събитието, Христо Димитров и увери, че по време на фестивала ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки, така че място за притеснение няма.