Втори шанс за безплатен скрининг тест за изследване на костна плътност

Втори шанс за безплатен скрининг тест за изследване на костна плътност

Важна информация за перничани предоставиха от ръководството на СБПЛР ЕООД Профилакториум Перник. Започна записване за безплатно изследване за остеопороза.  То се извършва на телефон 0897 09 40 72, а времето в което може това да стане е от от 9:00 до 13:00 часа. Дата и час за изследването – 26.08.2021г. – 9:00 часа – 14:00 часа

От Профилакториума уточняват: „На 26.08  (четвъртък) от 9:00 часа,  СБПЛР ЕООД /Профилакториум Перник/ организира дни на отворените врати, за втори пореден път, за извършване на безплатно скринингово изследване за остеопороза. Изследването ще се провежда по график след предварително записване на тел: 089 709 4072

Специалист Физиотерапевт и травматолог ще говорят  с пациентите за заболяването – кое увеличава риска от фрактури, кои са симптомите на остеопорозата, какви са последващите изследвания и действия на болния. Ще бъдат давани и консултации относно препоръчителния хранителен и двигателен режим.

Приоритетно ще бъдат прегледани лежащо болни пациенти на лечебното заведение.

Лимитът на пациенти извън лежащо болните е 55 души.

Изследването ще се проведе на партерен етаж 0, в кабинета на управителя – Емил Ненков (Първият кабинет вляво срещу портиерната, с цел липса на смесване на потоци с лежащо болните и лесен достъп за трудно подвижните)

Всички желаещи задължително носят маска, ползват дезинфектант и спазват дистанция от 1.50м.

При нормализиране на епидемичната ситуация , изследването ще стане регулярно. Но с оглед нарастващия брой положителни случаи на Ковид-19, не можем да гарантираме трета дата през септември. Здравето на лежащо болните ни пациенти е наш основен приоритет. При запълване на лимита, записването се прекратява!

Какво представлява изследването?

Ултразвуковата остеодензитометрия  (QUS – quantitive ultrasound scan) е неинвазивно и безболезнено изследване. Използват се ултразвукови вълни, с помощта на които се измерва костната плътност в различни участъци – най-често в областта на петата. При този метод не се използва радиация. Ултразвуковото изследване на ръце и пета спада към скрининговите методи. С помощта на изследването се идентифицират жени и мъже в риск, като за поставянето на окончателна диагноза се назначават допълнителни изследвания. Костната плътност се оценява чрез т.нар. “T-score”. T-score от -2,5 се квалифицира като остеопороза, T-score от -1 до -2,5 предполага остеопения или изтъняване на костите, T-score от -1 се квалифицира като нормален резултат.

Как протича изследването?

Препоръчително е в деня на изследването пациентите да не използват дезодорант, пудра или други козметични продукти на стъпалата, тъй като те биха могли да замъглят и затруднят интерпретирането на получения образ. При извършването на изследването, лекарят нанася малко количество гел за ултразвук върху петата.

Какво представлява остеопорозата?

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, характеризиращо се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост и последващ риск от счупвания. Процесът на намаляване на костното вещество и разреждане на костната тъкан, нормално, настъпва след 40-годишна възраст, когато новата костна тъкан не се образува със скоростта, с която се губи старата.

Развитието на остеопорозата е безболезнено и напредва бавно и постепенно, без да има изразени симптоми през годините, поради което пациентите научават за заболяването едва в късна фаза от развитието му или най-често след настъпване на фрактура. От остеопороза страдат както жените, така и мъжете, но скоростта на загуба на костна тъкан при мъжете е многократно по-бавна от тази при жените.

Значимостта на остеопорозатата е отразена през 1994 година,  когато Световната здравна организация (СЗО) официално обяви остеопорозата за болест, а не за нормално остаряване на организма. Остеопорозата е един от най-значимите съвременни социални проблеми.