Училищата ще затварят само при достигане на червен сценарий  със заразата от коронавирус

Училищата ще затварят само при достигане на червен сценарий със заразата от коронавирус

Училищата ще затварят само в краен случай – при достигане на червен сценарий със заразата от Covid-19. Това ще рече нива на заболели от над 250 на 100 000 души, обясни министърът на образованието проф. Николай Денков по време на изслушване в парламента за старта на учебната година. Изслушването бе по инициатива на ДБ.

Каквото и да се случи, детските градини ще работят до последно, същото ще важи и за децата със специални потребности, които максимално дълго ще се обучават присъствено. Те ще преминат на онлайн обучение последни.

Имаме желанието максимално дълго да се обучават децата в присъствено обучение, увери депутатите министърът. Той обаче направи уговорката, че епидемията бързо напредва и към средата на септември вероятно ситуацията ще е по-усложнена. По тази причина най-рано към 5 септември МОН ще има необходимата ориентация как ще стартира новата учебна година.

„Тогава ще бъдат планирани мерките за началото на учебната година. Трябва да има надеждни данни, за да могат да се планират действията, а това са поне две седмици предварително. Никой не може да предскаже за период за повече от две седмици какво ще е развитието на епидемията“, аргументира се Николай Денков.

Към момента са разработени 4 сценария за развой на събитията и съответните действия в образователната система.

„При зелен сценарий със заболеваемост по-ниска от 100 на 100 000 души и при жълт сценарий, от 100 до 250 на 100 000 заболеваемост, учебните заведения ще работят, спазвайки инструкциите на МОН и МЗ.

Първи към дистанционно обучение ще преминават учениците от 8 до 12 клас при достигане на червения сценарий /над 250 на 100 000/ или тъмночервения от над 500 на 100 000 заразени. След тях ще идва редът на децата от 5 до 7 клас, а най-малките от 1 до 4 клас включително ще учат онлайн само в краен случай, увери Денков.

„В червен сценарий училищата работят по график за преминаване в електронно обучение. Ако има тъмночервен сценарий над 500 на 100 000 заразени, всички отиват на онлайн обучение“, обясни министърът. Чак тогава ще бъдат затворени и детските градини. Ако броят на заразени ученици и персонал в присъственото обучение засегне повече от една паралелка, тогава директорът на училището предлага на министъра на образованието преминаване към дистанционно обучение.

Ученик може да премине към електронно обучение за повече от 30 дни по желание на родителите и с разрешение на РУО.

 С уговорката, че ваксинирането трябва да бъде доброволен процес, министърът призова учителите да се ваксинират, а родителите да имунизират децата си над 12-годишна възраст с довода, че така всички ще учат по-дълго присъствено.

„Призоваваме учителите да се ваксинират, родителите, където децата са над 12 г. и могат да се ваксинират, да бъде направено, защото има много положителни последствия за здравето и това би осигурило по-дълъг учебен процес“, призова от парламентарната трибуна образователният министър.

Николай Денков отчете, че към момента са имунизирани едва 30% от учителите и 40% от училищните директори по данни към юли. МОН е връчило 34 свидетелства на училища с над 75 на сто ваксиниран педагогически и непедагогически персонал. Организирани и проведени са над 40 информационни срещи в учебните заведения с цел мотивация за ваксиниране на учителите.

„Записахме няколко видеоклипчета по 1-2 минути с хора, които имат авторитет в образованието и които обясняват какви са предимствата на ваксинацията за запазване на здравето в семейството и на другите хора“, каза министърът и призна, че у нас това не работи./Дир.бг