Почти двойно са се увеличили заразените с COVID 19, твърдят от ЦСМП в Перник

Почти двойно са се увеличили заразените с COVID 19, твърдят от ЦСМП в Перник

На 309 повиквания на спешния телефон 112 са се отзовали екипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник през изминалата седмица. През седмицата във филиалите на ЦСМП са извършени 217. Това информира директорът на ЦСМП д-р Валери Симеонов.

„Наблюденията ни показват, че се наблюдава тенденция на увеличаване на заразените с коронавирус в областта. През миналата седмица имаме 134 транспортирани болни. От тях 33 са за коронавирус, от които 22 са потвърдени с тестове. В сравнение с предходната седмица имаме почти двойно увеличаване на заразените с коронавирус”, поясни д-р Симеонов.

На въпроса- за кой месец са изплатени на персонала допълнителните пари за работа на първа линия в борбата с коронавируса, д-р Симеонов отговори: „Имахме готовност да изпратим списъка за юни месец, но в петък, късно ни дойде нова заповед от Министерството на здравеопазването във връзка с COVID-19. В нея се разрешава да останат указанията от първата заповед- начисляването да стане на база реално положен труд. Което ще рече, че на тези, които са били в платен или болничен отпуск, не им се полага това възнаграждение, което е напълно справедливо. Радвам се, че от министерството си коригираха решението, защото и при нас се появи брожение сред хората, заради новите указания със заплащането на допълнителните пари. Вече започнаха да се дочуват изявления , че някои медици се готвят да напуснат, като виждат как отново навлизаме в нова пандемична ситуация. С връщането на старите изисквания за заплащането на допълнителните средства, смятам, че ще се успокоят духовете и работата отново ще се нормализира. Ние си получихме полагащите се на нашия екип допълнителни възнаграждения за май. Сега, след като преизчислим наново положения труд за юни, ще представим списъка в министерството. Според предишните указания, бяха орязани над 100 човека от списъка и останаха около 30. Сега наново ще преизчислим всичко и ще изпратим списъка. Надявам се след това бързо да получим парите, за да ги платим на хората. Няма да крия, но тези пари са сериозен мотив за нашите медици, които, както личи, отново ще бъдат изправени пред нова ковид вълна”, заяви д-р Симеонов.