Отварят отсечката между Владая  и Драгичево до седмица

Отварят отсечката между Владая и Драгичево до седмица

Около 600 000 лв. са необходими за да бъдат поставени мантинели на 3.4-километровия участък между Владая и Драгичево, за да бъде отворен пътят в двете посоки София – Перник. Това съобщи Ивайло Денчев, и.д. председател на Управителния съвет на агенция „Пътна инфраструктура“.

Той се надява до края на седмицата въпросът да бъде решен и пътят да бъде отворен.

От обясненията му стана ясно, че засега не се предвижда да започне ремонт на другото пътно платно в посока Перник.

Към момента е направен пътният ремонт само на платното в посока София от пътно-поддържащата фирма „Пътища Перник“ ДЗЗД. Ремонтът започна ден преди служебното правителство да встъпи в длъжност – на 11 май. От компанията казаха, че за този обект имат да получават 2 млн. лв. от АПИ, а общо неразплатените задължения към тях са за 5.5 млн. лв.

Сега друга фирма, която има договор с АПИ за поставяне на ограничителните системи за Югозападен район трябва да постави мантинелите и да направи маркировката. Това е ДЗЗД „Пътна безопасност – Югозапад“, в което влизат компаниите „Ел Те Ай“ София и „КМВ-системи за пътна сигурност“-Перник. Проблемът е, че договорът с тях спрямо първоначалната стойност вече е надвишен.

От обясненията на регионалния министър арх. Вилоета Комитова не стана ясно дали на тази компания ще бъде възложено поставянето на мантинелите или на друга фирма.

„За първи път проблемът не са само парите, проблемът е и правната рамка. Ако в момента не намерим решение, с такова надвишаване на договорните рамки плащането става незаконно. Имаме парадокс, на който до момента не е обръщано внимание“, коментира зам.-министърът на регионалното развитие Захари Христов, предаде mediapool.bg.