Миньорските музеи в Перник днес работят безплатно

Миньорските музеи в Перник днес работят безплатно

Днес, по случай Деня на миньора и отбелязаната тържествено вчера 130-та годишнина на местния въгледобив, двата миньорски музея в Перник ще приемат безплатно посетители.

Засилен интерес се очаква в уникалния подземен музей. Той е открит на 26 август 1986 г. Разположен е в запазените галерии на първия български рудник „Старите рудници“, който е открит през 1891 г. В него се добиват кафяви въглища до 1966 г., когато залежите му са изчерпани и е закрит. През 1980-те години по подобие на солната мина „Величка“ в Полша, се взима решение да се направи музей на минното дело в Перник.

Музеят се помещава в две минни галерии с дължина 630 m, в които са показани около 30 експозиции, представящи развитието на минното дело в България. Чрез автентични експонати се проследява развитието на техниката за добив на въглища.

По стара традиция пернишките миньори честват професионалния си празник в последната събота на август. От няколко години празникът не се отбелязва заради влошени икономически показатели, допълни изпълнителният директор на мината Мирчо Мирчев.