Антоанета Цонева: Ако ГЕРБ искрено съжаляваха за насилието, отдавна да сме видели този запис

Антоанета Цонева: Ако ГЕРБ искрено съжаляваха за насилието, отдавна да сме видели този запис

 Депутатът от „Демократична България“ Антоанета Цонева изрази съмнения в искреността на ГЕРБ и бившите вътрешни министри Младен Маринов и Христо Терзийски, когато правят опити да се извинят за полицейското насилие на протестите през юли 2020 г.

Според нея бруталните действия на полицията са с цел опазването на властовите позиции на правителството на Бойко Борисов и пречупване на енергията на протеста.

„Този запис една година бива укриван. Ако те искрено съжаляват за случилото се, ако става въпрос за някакви служители, които са излезли извън рамките на своите отговорности, защо не са ги наказали? Сложили са някакви минимални наказания, а този, който е командвал тази операция под колоните е изпратен в преторианската гвардия на Иван Гешев. Не мога да повярвам, че ГЕРБ съжаляват искрено за случилото се“, заяви тя в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Антоанета Цонева смята, че Младенов и Терзийски е трябвало да се извинят от парламентарната трибуна и да си подадат оставките като депутати.

„Видях недостойното им поведение в залата. Всички колеги, които споменаваха техните имена и цитираха техните действия, които също като мен и нашата парламентарна група на „Демократична България“, ги призоваваха да поемат отговорност и да запазят и капчицата достойнство, ако такова е останало в тяхната парламентарна група. Те не помръднаха. Не знам за какво извинение става дума“, добави тя.

Антоанета Цонева припомни, че Младен Маринов заедно с още четирима министри беше освободен от Бирисов под претекст свързаност с ДПС.

„След което ги виждаме като депутати и някой трябва да приеме това за нормално? Как в един момент си свързван с ДПС и това е проблем да бъдеш министър на вътрешните работи, сменят те с Терзийски, след което двамата сядат един до друг в парламента и се държат по този арогантен начин“, попита тя.

Според Цонева с побоя над младежите Борисов и Гешев, както и цялата властова структура, са се опитали да пречупят куража и достойнството на младите хора.

„Опитали са се по този начин да направят показна акция, да сплашат други хора, които не биха излезли на улицата. Това е зловещо. Все едно става дума за някакви азиатски сатрапи. ГЕРБ не съжаляват истински за това, иначе виновните да бяха наказани отдавна“, добави тя.