Пернишката мина отпразнува тържествено своята 130-годишнина

Пернишката мина отпразнува тържествено своята 130-годишнина

Сто и тридесет години чества днес пернишката мина. Празникът беше отбелязан с голямо тържество пред сградата на Минната дирекция в центъра на града. Паралелно беше отбелязана и 130 години българска индустриализация, защото се смята, че в Перник е  положено началото на индустриалното развитие на страната. Организатори на тържественото честване бяха Регионалният исторически музей в Перник и фирма „Мин индъстри”-

Празникът откри духовият оркестър при Двореца на културата в Перник.

„Перник за България е цяла Калифорния“, твърдят организаторите на проявата – Регионален исторически музей и предприятието „Мин индъстри“, което държи концесионните права върху добива на по-голяма част от пернишките въглища.

Регионалният исторически музей представи пред сградата на Минната дирекция две изложби, каза пред събралото се множество Силвия Нотева – уредник в музея.

„Едната е под надслов „Нека бъде светлина”. Другата изложба е с постери и се казва „Сърцето на България”- това са снимки от преди 1944 година, които показват живота вътре, в подземните галерии”, поясни Нотева.

По повод годишнината е направено фотокопие на книгата „Перник 1878-1928 година”. Нейн автор е Цоню Бръшлянов, който е бил в Административния съвет на мини „Перник“. Книгата е изключително рядка, запазени са само отделни екземпляри от нея. Един от тях е запазен в Регионалния музей в Перник.

Празникът уважиха десетки жители на областния град, защото няма пернишко семейство, чиято съдба да не е била свързана през годините с Баба Мина.

Архимандрит Никанор и иконом Константин, които отслужиха  молебен за здраве, величие и благоденствие на Перник и жителите на региона.

Десислав Аспарухов, представител на „Мин индъстри“ припомни славните страници от историята на пернишката мина. Без Мина Перник нямаше да я има българската индустрия, припомни той. Мината беше основен двигател на индустриализацията на България и днес ние се гордеем, че сме следовници на някогашните миньори, каза още Аспарухов в приветственото си празнично слово.

Безспорно, най-вълнуващият момент на тържеството бе изказването на миньора-ветеран Петър Александров. Той припомни за годините на разцвет на пернишкия въгледобив. Припомни за подвизите на пернишките миньори под земята, които са реализирали рекордни добиви на въглища. Александров пожела на младите перничани да не забравят сътвореното за града и България от бащите и дедите им. „Бъдете горди наследници на поколения славни миньори, които са се трудели тук”, пожела Александров.

Много специални поздравителни адреси бяха получени за 130-годишния юбилей. Кметът на града Станислав Владимиров, областният управител д-р Симеон Василев, председателят на Общинския съвет не спестиха топлите думи към миньорите за празника. Поздрави ги и председателят на Народното събрание Ива Митева.

Празникът продължи до късно вечерта с богата музикална програма.