ИТН пред Радев: Има огромно мнозинство, което може да състави кабинет

ИТН пред Радев: Има огромно мнозинство, което може да състави кабинет

„Отговорността, която получихте с първия мандат за съставяне на правителство, не се реализира. Явно и политическата ситуация се изостря. Изострят се обаче и кризите, пред които е изправена България. Това повишава още повече необходимостта да имаме редовен кабинет. Изключително важно е да се отнасяме всички още по-отговорно към възможностите за диалог, компромис и консенсус, така че да успеем да съставим редовно правителство в рамките на това Народно събрание. Трябва да изчерпаме всички възможности”,  заяви пред представителите на „Има такъв народ” президентът Румен Радев.

„Важно е да чуем вашата формула за взаимодействие с останалите парламентарно представени политически сили, така е да може да се намери верният път и да имаме успех в съставяне на редовен кабинет. Това е, което очакват българите и хората със загриженост на фона на кризите, пред които сме изправени”, допълни Радев.

„Факт е, че страната е изправена пред поредица от кризи. Вчера в тази зала на Консултативния съвет по национална сигурност стана ясно, че нещата могат да се решат в парламента. Що се отнася до съставяне на правителство – опитахме, но бяхме предадени в средата на разговорите. Оттук нататък в парламента има още 5 партии със 175 депутати. Има огромно мнозинство, което може да състави кабинет. Отговорността е пред тях. Имат възможност, след като отказаха да работят с нас по неясни причини”, отговори Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

„Страната е изправена пред поредица от кризи. Вчера в тази зала на Консултативния съвет стана ясно, че голяма част от нещата могат да се решат в парламента, независимо дали има правителство бързо”, допълни Тошко Йорданов.

Преди срещата с президента той потвърди, че партията му ще подкрепи служебното правителство, назначено от Румен Радев, както съобщи вчера Слави Трифонов.

„Точно това, което беше написано, точно това означаваше. Говори за подкрепа на служебното правителство в посока криза – мигранти”.

„Трети мандат „Има такъв народ” няма да подкрепи, защото няма политическа логика в това да не подкрепят останалите правителство, предложено от най-голямата парламентарна партия, а в същото време да очакват от нас ние да подкрепим следващо правителство на малцинството, което, странно защо, също ще управлява с плаващи мнозинства, в което ние бяхме обвинявани”.

Това заяви Виктория Василева, заместник-председател на парламентарната група на „Има такъв народ”, след консултациите при президента днес./Вести.бг