Бойко Рашков: Задколоние, насилие е употребено от полицаите
?????????? (28 ?????? 2021) ?????????????????? ???? ?????????????????? ????????????????. ???? ????????????????: ?????????????????? ???? ?????????????????????????????? ?????????????? ???? ?????????????????? ???????????????? ???? ???????????????????? ???????????? ?????????? ????????????. ????????????????-?????? ????????????: ???????????? ?????????????? (????)

Бойко Рашков: Задколоние, насилие е употребено от полицаите

„Насилие е употребено от полицаите, те не са надхвърляли малко своите правомощия, а поведението им граничи с престъпление. “ Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушването в парламента за полицейското насилие по време на протеста на 10 юли 2020 г.

„Уважаеми пострадали от полицейско насилие млади хора, много трудни въпроси са ми поставили от парламента днес. Искам предварително да подчертая, че не трябва да поставяме знак на равенство между десетината полицаи, които ние днес ще говорим и по-голямата част от бъгарските полицаи съвестно вършат своята работа. Цялото общество разчитаме на тях да има ред, да има сигурност, за всички нас“, започна своето изложение Бойко Рашков.

Според него не трябва да оставаме безразлични тогава, когато се натъкнем на нещо подобно и което ни отблъсква, отвращава ни.

„Оказва се, че никой не е взел, каквито и да е мерки или ако е взел някакви, то те са просто, за да се каже: „Ние взехме отношение“. На фона на онова, което виждахме всички ние и лятото, и сега в края на миналата седмица. По отношение на 10 юли за действията, които вече познаваме, в СДВР са извършени три проверки. Забележете – службата, която и чиито служители наблюдаваме в нещо като филм на ужасите сама проверява действията на своите служители. Тя се самопроверява, както преди месец и половина стана ясно във връзка с подслушванията миналата година, че Прокуратурата на Република България се самопроверява. Няма кой да я провери и тя може да изнесе пред нас, каквото си иска. Така е станало и с тези три проверки, които са предприети в СДВР“, каза Бойко Рашков.

Според него не е случайно, че протестиращите са били влачени зад колоните на Министерски съвет.

„На мен ми идва в ума да ви кажа – има една модерна дума, която се използва в България – задкулисие. А тук какво да кажем – задколоние. Там са разчитали, че дори и камерата да работи, няма кой да подаде тази информация. Тази кемара е заснела още в същия ден какво се случва зад колоната. Този запис е съхраняван в НСО и на 17 юли, т.е. точно една седмица след инцидента, той е изискан от СДВР и е получен, т.е. всичко е било известно още тогава. Напоследък четох, че някой бил крил тези материали. Някой. Едва ли не се намеква, че такива като мен са крили тези материали една година. Ваш колега направи изявление тези дни, нека не му споменавам името. Този запис е бил в МВР, в едно негово поделение и трябва, който е бил министър, да каже крит ли е записът или не е крит?“, посочи Бойко Рашков.

„Някой се опитва да доказва, че са надхвърляли малко своите правомощия. Не са малко надхвърляли. Поведението им граничи с престъпление. Такова нечовешко отношение към едни млади хора възмущава всички и искам да поздравя председателя на българския парламент сега, че реагира и емоционално, и политически, и държавнически да се разгледа този случай, тъй като подобни случаи досега у нас не е имало“, подчерта Бойко Рашков. /ФОКУС