След много мъки, депутатите успяха да приемат оттеглянето на проектоправителството на ИТН

След много мъки, депутатите успяха да приемат оттеглянето на проектоправителството на ИТН

Родните парламентаристи реши да приключи процедурата по съставяне на кабинет на партията „Има такъв народ“. Със специално решение днес те приеха отказа на Пламен Николов да стане министър- председател.

В началото на заседанието народните представители от  ИТН нарекоха дебатите фарс и напуснаха залата. ГЕРБ пък останаха в пленарната зала, но не гласуваха. А решението не мина от първия път заради липса на кворум в залата.

Въпреки, че през  вчерашния ден изглеждаше, че като че ли парламентарните групи са намерили как да се справят с желанието номинирания за премиер Пламен Николов да се откаже от поста,  днес се оказа, че това не е така. Първо от „Има такъв народ” заявиха, че изобщо няма да присъстват на гласуването, камо ли пък да участва в него. И напуснаха пленарната зала. Последваха кратки дебати. ГЕРБ решиха да не гласуват изобщо. Така се стигна до ситуация, в която решение нямаше как да бъде прието, тъй като кворумът не го позволяваше.

Секунди след като точката за Пламен Николов влезе в дневния ред, „Има такъв народ” заявиха, че не разбират защо изобщо ще има дебат и гласуване.

„Едва ли има гражданин, който да не видя какво се случи при преговорите. Едва ли има гражданин, който да не помни, че ние заявихме, че няма да предложим кабинет, ако нямаме подкрепата на „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”. Тъй като те не ни подкрепиха и го заявиха публично, ние направихме това, което казахме. Не разбираме кое не е ясно и какъв е проблемът”, заяви Ивайло Вълчев. И обяви, че парламентарната група на партията напуска залата.

„В главите на тези хора има само сценарии, но държавата не е сценарии. Аз ви предлагам да подкрепим проекта като решение, като коректни българи. Автор на това съчинение е председателят, който трябва да се държи като такъв, а не като болонка на някой сценарист”, обвини Татяна Дончева.

 ГЕРБ от своя страна поискаха да има корекция в проекта за решение и тя да бъде гласувана. Председателстващият Крисиян Вигенин не прие предложението, като каза, че това, на практика си е предложение за нова процедура.

Въпреки това, в крайна сметка, депутатите успяха да приемат оттеглянето на проектоправителството на ИТН. От ГЕРБ гласуваха „против“.