Излизането в отпуск на ТЕЛК в Перник няма да създаде проблеми на пациентите, уверяват от МБАЛ”Рахила Ангелова”

Излизането в отпуск на ТЕЛК в Перник няма да създаде проблеми на пациентите, уверяват от МБАЛ”Рахила Ангелова”

  На редакционната поща на Днес и утре получихме писмо от Марияна Петрова от Перник. В него тя ни пише:”Здравейте,   в безизходица съм и не знам към кого да се обърна за съдействие. Четири месеца съм в болничен отпуск, поради тежка травма на костите. Когато отидох на 6.08.2021 г.,  за да занеса поредния си болничен, служителката на администрацията ми каза, че и двата екипа на ТЕЛК са в отпуск. На въпроса ми- кога ще ми насрочат дата за ТЕЛК, служителката ми каза, че около 15 септември. Не мога да си обясня, как ще се издържам през този месец и половина, след като болничният ми няма да бъде оформен и изпратен в НОИ. Моля Ви, помогнете ми да намеря някакво решение на този казус. Самотна майка съм, а трябва да издържам и дете”, ни пише Марияна Петрова.

Потърсихме отговор на поставения от нея въпрос от директора на МБАЛ”Р. Ангелова” д-р Анатоли Митов, тъй като ТЕЛК е на подчинение на здравното заведение. Оказа се, че практиката ТЕЛК да е в отпуска през август е повече от 15 години. На въпроса ми- как хората, чиито болничен отпуск изтича в началото на август и трябва да се продължи, могат да направят това, д-р Митов поясни:

”Пациентите, на които им изтича болничният отпуск и имат издадено становище от ЛКК, трябва да го входират в администрацията на ТЕЛК, която работи. Входящият номер, който ще им бъде даден, ще им послужи пред ТП на НОИ- Перник за изплащането на полагащото им се обещетение. В началото на септември, когато е насрочена дата за ТЕЛК, пациентите, чийто болничен е изтекъл, ще бъде продължен от датата, на която е изтекъл и те ще могат да го представят в НОИ. Експертите на ТП на НОИ-Перник знаят много добре, че през август ТЕЛК е в отпуск, така че няма проблем при представянето на входящия номер на представения болничен лист, да бъде изплатено полагащото се обещетение”.

Надяваме се, че отговорът на директора на МБАЛ”Р. Ангелова” ще помогне на нашата читателка и тя няма да остане без средства за препитание за себе си и детето си.