Д-р Симеон Василев: Необходимо е да работим координирано, за да не допуснем ново разпространение на COVID-19 в област Перник

Д-р Симеон Василев: Необходимо е да работим координирано, за да не допуснем ново разпространение на COVID-19 в област Перник

Ситуацията по отношение на заболеваемостта от COVID 19 в област Перник, за сега, е нормална. Това стана ясно на провелия се днес областен кризисен щаб, който беше свикан от областния управител д-р Симеон Василев.

  „С оглед на промяната на епидемиологичната обстановка в страната е нужно да бъдат засилени проверките в градския и междуградски транспорт, обекти с обществено предназначение и други, за да се запази спад в заболеваемостта“, заяви д-р Василев Той добави, че пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка и извънредна ситуация свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб. Той запозна присъстващите с последните заповеди и насоки на министъра на здравеопазването  д-р Стойчо Кацаров. „Наша задача е да предприемем изпреварващи действия по отношение на разпространението на пандемията, тъй като в нашата област нещата в момента са сравнително спокойни. Нужно е да бъдем в постоянен контакт и да координираме действията си“, подчерта още областният управител и призова мерките да бъдат спазвани стриктно.

Главният секретар на РЗИ – Перник Явор Чаушев представи данни за заболеваемостта в областта. Той обясни, че активно болните в областта са 99 като 76 от тях са на домашно лечение, а 23 са хоспиталидирани. От тях 11 са в МБАЛ „Р. Ангелова”,  3 в СБАЛББ, 2 са в „Свети Георги” и 7 в други болници.  Общо регистрираните положителни за коронавирус са 8 181 човека. Излекуване са 7 667 човека. Чаушев коментира, че броят на извършените имунизации срещу  COVID-19 в областта започва да нараства като на 10.08. 2021 г са поставени 174 дози. „В област Перник до момента са имунизирани 33 654 лица, като 16 684 от тях са с пълен имунизационен статут“, каза още Чаушев.

Представителите на РУО – Перник обясниха, че имунизационната кампания сред учителите и непедагогическия персонал продължава и  със започване на новата учебна година ще се осъществи контрол по спазването на противоепидемичните мерки в училищата. Очаква се, преди началото на новата учебна година, масово включване както на педагогическия, така и на непедагогическия персонал в кампанията по ваксиниране.

Областният управител на Перник апелира:„Призовавам хората да спазват обявените мерки, както и да се засили ваксинацията на населението в региона, особено за възрастните хора и тези със сериозни хронични заболявания”. Д-р Василев допълни, че ще бъде изготвен график, съобразно заповед на здравния министър за проверки с представители на съответните институции. Те ще започнат още следващата седмица. Целта е да се гарантира добра превенция, за да не се допусне разпространението на коронавируса на територията на област Перник.