Губернаторът свика Областен съвет за намаляване риска от бедствия

Губернаторът свика Областен съвет за намаляване риска от бедствия

С минута мълчание в памет на двамата загинали служители на ЮЗДП при гасенето на пожара край село Петрово, започна вчерашното заседание на Областния съвет за намаляване риска от бедствия и аварии, свикано от областния управител д-р Симеон Василев заради пожароопасната обстановка в региона. Той благодари на всички служители на пожарната, на полицията, на всички доброволци и най-вече на тези от селата Големо Бучино, Люлин и Дивотино и специално на кметовете на общините Перник и Ковачевци – Станислав Владимиров и Васил Станимиров, включили се в потушаването на огнените езици, вилнели в региона през последните дни.

Специални благодаря на директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, който по моя молба изпрати допълнителна техника и екипи за успешното погасяване на огъня край Големо Бучино, каза още областният управител.

Д-р Симеон Василев сподели, че Съветът се свиква основно за да се поставят още веднъж основните акценти покрай пожароопасната обстановка в региона. Според синоптиците опасността не е отпаднала, има риск от пожари и в следващите дни.

Заповедта към всички общини за контрол и превенция на пожарите е актуализирана и изпратена до съответните ръководства по места. Активно се работи с представителите на пожарната, полицията и всички заинтересовани лица, за да се предотвратят бедствия, като това преди дни край Голямо Бучино.

„Ситуацията тогава беше много сериозна, огънят стигна до 300 метра от къщите. Трябва да работим превантивно подобни инциденти да не се случват“, заяви областният управител.

На срещата стана ясно, че има заповед от министерството на земеделието пак в посока превенция на пожарите край земеделските земи.

47 са пожарите в Пернишко, които са гасени от огнеборците  от началото на август до 9 август. Само за справка – миналата година, за същия период огньовете са били 10. Това е много сериозно и стряскащо увеличение, каза комисар Борис Борисов , шеф на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Огромна част от пожарите в региона „тръгват“ от небрежност при боравене с огън. Тук трябва да се обърне сериозно внимание от кметовете и кметските наместници по места.

Както „Съперник“ вечче писа, Изгорели близо 1200 декара широколистни гори, 540 дка иглолистни, 315 дка смесени гори – това е реалността след пожарите от първите 10 дни на август в региона. Три леки и един лекотоварен автомобил също са изгорели в пламъците. Унищожени са няколко сгради, кошери, птици.