Уникална изложба, наречена „Среща на поколенията от Граово”, е подредена в Брезник

Уникална изложба, наречена „Среща на поколенията от Граово”, е подредена в Брезник

   В зала „ Военен клуб” на Общински исторически музей  Брезник е подредена невероятна изложба, посметена на Граово. В нея са показани даренията на музея за 2021, получени до момента. Хронологическите граници на експонатите са от 30-те години до 90-те години на ХХ век-  тъкани, детски дрехи, традиционно и градско облекло, църковна дърворезба от църквите в брезнишко, детско творчество от ателиета на музея, както и творби на художници от Граово. Изложбата връща посетителите назад във времето, а творбите на художниците Атанас Иванчев, Христо Миленков, Даря и Сашо Евтимови ни докосват до природата, уханието, цветът на Граово.  

В новата колекция на музея „Радиоапарати“ са представени различни поколения от водещите марки предлагащи се на пазара в периода 50-те – 80-те години на ХХ в.- „Нора”, „Симфония-10”, „Рига-101”, „Кристал”, „Респром”, грамофон”Кантата” и сбъдната мечта за всеки младеж от това време магнетофон „Унитра”. Познатите, но вече добили историческа стойност транзистори-  „Веф”-201, 202, 205, „Селена”,” Орбита”, телевизор „Пирин”- произвеждан през 60-те години на миналия век. Или казано общо- вещи, които по-някакъв начин са белязали недалечното ни минало с тяхното присъствие в домовете на нашите родители, баби и дядовци.   Вещи, които вече са история, а всяка дарена вещ на музея разказва една или друга история.

   Много настроение носят представените в изложбата ръчно изработени съдов от малките граовци, наследници на традицията и културата на това магично място. Затова и изложбата е наречена „Среща на поколенията от  Граово” .

Представените художници в изложбата също са от различни поколения, но ги обединява родното Граово.

   Художникът Атанас Методиев Иванчев (1927-1977) роден в село Слаковци, оставя в наследство огромно количество рисунки, графики, акварели.  Двадесет годишен прави скулпурата на Кирил и Методий за училището в Слаковци и е един от учредителите на училищната музейна сбирка. През 1956 година завършва Художествената академия в класа на  проф. Илия Бежков.  Той е постоянно сред хората и изучава техните нрави , бит и обичаи . Отрудените селски хора стават и първите персонажи на неговото творчество.   Колекцията която е показана в музея ни е предоставена от неговия племенник  Методи Методиев и включва линографюри , графики, рисунки.

  С много настроение и красота са изпълнени картините рисувани с маслени бои на платно от Сашо Евтимов. Творчество носещо изцяло граовския характер, граовския бит и култура претворена от четката на художника или както той сам ги определя като „Шетба из Граово”.

 Творбите на Даря Евтимова носят много настроение. Нейните цветни картини  свързани с родното й Граово, носят определено  послание за традициите на този край и свързаната с тях символика. Растението Видовче присъства в много от творбите на Даря.    

    Осемте пейзажа предоставени на Общинския музей от брезнишкия художник  Христо Миленков са рисувани с маслени бои на платно. Те ни предават настроението на граовската природа, еднакво привлекателна през различните сезони.

От 4 август започва и „ Ваканция в музея”- работата с деца от 5 до 15 години. За тях ще бъде отворено и грънчарското ателие. Децата под ръководството на Даря и Сашо Евтимови ще усвояват и техниката на линогравюрата по произведения на Атанас Иванчев.