Лют спор в НС за комисията за подсушване на граждани по време на предизборната кампания

Лют спор в НС за комисията за подсушване на граждани по време на предизборната кампания

Лют спор се развихри по време на дебатите за създаване на Временна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства за прилагането на СРС от МВР по отношение на български граждани, участващи в предизборната кампания и изборния процес за 46-то Народно събрание.

„Последователни сме в тази политика. Искаме да разградим модела, в който държавните органи са превърнати в бухалки, Имаме клипове как горските бия с метални бухалки. Питаме дали може модела да бъде изчегъртан със същите средства“, каза зам.-председател на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите.

„С президента говорихме само за това. Много преди ГЕРБ да внесат комисия, за такива случаи имаме свидетелски показания. Кметове са подписвали декларации, че няма да участват в изборния процес. Не може да се възстановява демокрация с не демократични средства“, заяви Цонев.

„Лицемерно е да говорите са натиска на горските. Горските са от ДПС. Заплашват хората, че няма да им дават дърва за зимата. Ако ни бъде подкрепен кабинета ще има сериозна ревизия на горските“, каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

„ДПС не е имало горски по времето на ГЕРБ в нито един район. Проверете си го, защото това, което Борисов прави сега спрямо вас, прави и спрямо нас. Пуска слухове, че там са те, ама не са те“, отговори Цонев.

Иван Димитров от ДБ призова да се създаде комисия, която да разследва предишни предизборни кампании, а не само тази за 46-ото НС.

Николай Хаджигенов от ИБГНИ обясни, че в комисията, която води за подслушванията по време на протестите миналата година в списъците с имена има хора от всякъде, но не и от ГЕРБ, дори имало и прокурор от градска прокуратура. По думите му Цветан Цветанов не бил в политиката благодарение на тях, а не на ГЕРБ.

Цонев му репликира, че Бойко Рашков е последният, който може да е образец за вътрешен министър. „Това, което се случи бе реваншизъм“, каза Цонев.

„Свидетели сме на демокрация на лицемерието. Създавате се комисии, чийто компетенции са на други институции. По правило с тези комисия някой се опитва да превърне Народното събрание в народен съд. Демонтажа на модела ГЕРБ или възстановяването на демокрацията не бива да става с не демократични методи. Заявката в момента е диктатура. Ние сме много чувствителни Мустафа Карадайъ на тема демокрация, независимо срещу кого и какво ще се изправим. Ние от ДПС сме заявили, че ще ползваме всички парламентарни средства за изясняването на всеки един конкретен случай“, заяви лидерът на движението.

„Демокрацията е на площада, а не в Министерски съвет“, репликира му Хаджигенов.

„Нас не ни учете за площада, ние сме го доказали във времето“, отговори му Карадайъ.

Вносителката на предложението за комисия Десислава Атанасова заяви, че с подкрепянето на комисия ще се защитят конституционните права на гражданите. Тя припомни, че са подкрепили комисия на Манолова за ревизия на предишните кабинети. „Фактите трябва да са публично известни. Това е демокрацията“, каза тя. Не може да забравяте, че има мандатност и се променят нещата. Надявам се никога няма да се допусне това което се случи в последната предизборна кампания.

Депутатите отхвърлиха предложението на Атанасова за създаване на комисията./Дир.бг