Само един активен пожар на територията на Пернишка област днес

Само един активен пожар на територията на Пернишка област днес

Само един активен пожар има на територията на областта след изключително сложната обстановка през вчерашния ден, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Перник.

Продължават активните действия на пожарникари, доброволци и горски служители по локализирането и ликвидирането на пожара в земенското село Беренде. В района на силно пресечената местност горят сухи треви и храсти и смесена гора. Към момента, по първоначални данни са засегнати около 600 декара смесена гора и 1 400 декара сухи треви и храсти. На място е сформиран щаб под ръководството на директора на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гасенето продължава.

Локализиран и ограничен е пожара в пернишкия квартал „Мошино“ и селата Големо Бучино и Люлин. Тлеят отделни огнища, който се под контрола на пожарникари и горски служители. Щетите тепърва ще бъдат изчислявани поради голямата площ на горене.

Значителни са и щетите в ковачевското село Лобош, където са унищожени паянтова постройка, лек автомобил, смесена гора около 300 декара, сграда около 20 кв.м., 24 кошера, 20 овошки и над 10 хиляди декара сухи треви и храсти.

          При всички пожари няма пострадали хора, а причините са небрежност при боравене с открит огън.

          От пожарната апелират, гражданите да бъдат изключително внимателни и да не създават предпоставки за пожари и запалвания. Под никакъв предлог да не се палят огньове, да не се изхвърлят фасове по време на движение от автомобилите и да се обръща внимание на селскостопанската техника, работеща на полето.