Пернишкият приют за бездомни животни изпревари по резултати тези в София, Варна, Пловдив, Русе

Пернишкият приют за бездомни животни изпревари по резултати тези в София, Варна, Пловдив, Русе

На специална пресконференция вчера общинската администрация и фондация „4 лапи“ отчетоха свършеното от тях по проекта, касаещ борбата за намаляване популацията на скитащите по улиците бездомни четириноги. Работихме отлично заедно и постигнахме отлични резултати,  сподели секретарят на общината Мартин Жлябинков. За това говорят цифрите. През 2019 година, по време на предишната кметска управа, кастрираните животни са били 406. През 2020 година, когато управлението на общината пое Станислав Владимиров, бройката е вече 579, а от началото на тази година до месец юли кастрираните и обработени улични животни са 380. Това е цифрата, която касае работата на общината с „4 лапи“. Отделно в общинския приют също са кастрирани и обезпаразитени още над 130 бездомни животни. Търсим най-хуманният начин да решим проблема така, че гражданите на общината да бъдат спокойни, каза още Жлябинков. Той поясни, че 271 от кучетата, минали през приюта миналата година, вече са намерили нов дом и грижовни стопани. От началото на 2021 година до месец юли още 304 са осиновените животни у нас и в чужбина.

Добър резултат е дала превантивната работа и със собствениците на домашни и дворни кучета, отчете Жлябинков. Кастрирани са 545 животни, а кметовете на населените места в общината изготвят списъци на стопаните, извършили доброволна кастрация на своите четириноги, за да бъдат освободени те от таксата от 50 лева, която трябва да се плаща за домашно животно. Кастрацията е безплатна, тя не е задължителна, всеки стопанин сам трябва да направи избора си, но ако не желае въпросната хирургическа интервенция, трябва да заплати местния налог в общината. Местната администрация вече е закупила два чипочетеца, с която ще се проверява дали кучето е домашно, кой е собственикът му и дали е издължена таксата за него. Устройствата ще помага и за проверка на уличните кучета.

Във всички жилищни райони на Перник предстои да бъдат монтирани и специални къщички, в които да бъдат подслонявани т.н. помияри. Не е тайна, че има хора с добри сърца, които хранят бездомните животни, а сега те ще имат и покрив над главите си, вместо да се крият по входовете на блоковете или под паркираните автомобили. Засега са поръчани 50, първите къщички вече са пристигнали, а интересът към тях е голям – има заявени над 60 адреса за доставка на къщички.

Д-р Надежда Мечева от хирургичната клиника на 4 лапи“ също даде изключително висока оценка на съвместната работа с общинската администрация и общинския приют в Перник, който с постигнатите резултати е оставил зад себе си градове като София, Русе, Пловдив, Варна, особено по отношение на осиновяванията на бездомни четириноги.