Направиха първа копка на газозарядна станция по проект „Интегриран градски транспорт на град Перник”

Направиха първа копка на газозарядна станция по проект „Интегриран градски транспорт на град Перник”

На официална церемония днес беше направена първата копка на изграждането на вътрешна газопроводна инсталация и сграда за газозарядна станция по проект BG16RFOP001-1.018-0004 „Интегриран градски транспорт на град Перник“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие. Газозарядната станция ще бъде изградена на територията на бившето тролейбусно депо, което се на мира в кв.”Църква”.

 На церемонията присъстваха кметът на община Перник Станислав Владимиров, председателят на Общинския съвет в Перник Димитър Колев, заместник-кметът на Община Перник и ръководител на проекта Стефан Кръстев, представители на фирмата-изпълнител на строително-монтажните работи-„НИВЕЛ СТРОЙ“ ЕООД, на строителния надзор- фирма „КОНСИС“ ЕООД и други.

Заместник-кметът Стефан Кръстев поздрави присъстващите. „Добре дошли на първата копка на газозарядната станция. Това е много важен както за общината, така и за перничани обект. С изпълнението на тази дейност наближаваме към успешния завършек на този мащабен проект, чийто краен срок за завършване е декември 2021 г. Реализирането му ще позволи в Перник да започнат да се движат екологични газови автобуси, които ще бъдат стопанисвани от общинското дружество „Градски транспорт”. На този етап тези автобуси ще обслужват линиите с номера-10,15, 17 и 20. Вярвам, че още в късната есен на тази година перничани ще могат да видят новите автобуси из улиците на града. Тук е мястото да подчертая, че бяха вложени много усилия, за да бъде реализиран този важен проект. На всички, които положиха усилия, за да имат перничани екологични автобуси искам да благодаря от името на ръководството на Община Перник”, заяви Стефан Кръстев.

Според кметът Станислав Владимиров, повечето от автобусите, които са чисто нови, са вече доставени в Перник. „Очаквам в късната есен на тази година те вече да започнат да се движат из улиците на нашия град. Това ще бъде една ценна придобивка за перничани и гостите на града в навечерието на Коледа”, подчерта Владимиров.

Привилегията да направят символичната първа копка имаха кметът Станислав Владимиров и заместник-кметът Стефан Кръстев.

Общата стойност на проекта е 10 216 495.00 лв., в т.ч.:финансиране от ЕС 569 393.00 лв.; национално съфинансиране- 982 834.05 лв.; собствен принос: 3 664 267.95лв.