Перник беше домакин на „ XIV Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания „Изкуството осмисля нашия живот

Перник беше домакин на „ XIV Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания „Изкуството осмисля нашия живот

Перник стана домакин на 14-то издание на Републиканския многожанров фестивал на хората с увреждания „Изкуството осмисля нашия живот”. Негови организатори бяха Съюзът на инвалидите в България, Агенцията за хората с увреждания- Перник и община Перник.

2000 участници, четирима от които над 90 години, дойдоха на фестивала, който по традиция се провежда пред читалището в кв.”Църква”.  

Събитието беше открито от секретаря на Община Перник Мартин Жлябинков, който поздрави присъстващите от името на кмета на Перник.

„Вие за пореден път доказвате, че няма невъзможни неща, когато човек желае да твори, да се доказва, да се усъвършенства. Вие заслужавате внимание, уважение и възхищение за волята и достойнството, с които посрещате трудностите, за силния дух и стремежа да направите живота на всички ни по-пълноценен и радостен“, каза Жлябинков. Той поздрави участниците и организаторите от името на кмета Станислав Владимиров и изрази подкрепата на Община Перник към тях и това прекрасно събитие.

Поздрав към участниците и гостите отправи и председателят на Регионалната организация на съюза на инвалидите Анита Тараланска, която е и организатор на фестивала.

“Нека забравим болките и грижите, проблемите и несгодите, които ни съпътстват в ежедневието. Всеки човек може да твори красота, а хората с увреждания не са по-различни от другите. Да се родиш различен това е изпитание на съдбата и никой не е застрахован от бедата. Никога не знаеш какво ти вещае изгрева на слънцето, но можеш да кажеш на другите, че ги цениш и са важни за теб. Радвам се, че тази година имахме възможност да се съберем отново и да се повеселим“, каза Тараланска.

И тази година бели гълъби полетяха високо в небето над кв. „Църква“ като символ на надеждата и хармонията. За поредна година беше обособена алея на занаятите, изпъстрена с десетки занаятчии, които демонстрираха своите умения.

Гостите на фестивала бяха изненадани от възможността да наблюдават приготвянето на вкусни гозби. Всички бяха впечатлени от ястията на сръчните жени от Велико Търново .

Фестивалът имаше конкурсен характер, а участниците  бяха оценявани от жури, чийто председател е обичаната от всички ни естрадна певица Мими Иванова.