Президентът Радев връчва днес проучвателния мандат

Президентът Радев връчва днес проучвателния мандат

„България е изправена пред предизвикателства, които изискват час по-скоро да имаме редовно правителство. Време е българите да узнаят кой е кандидатът за министър-председател и какви са истинските намерения на победителите в изборите. Затова ще връча проучвателния мандат на партия „Има такъв народ“ днес в 17.00 ч. Оттам нататък действаме по процедура“, каза президентът.

Той отправи елегантна, но ядна и категорична критика към политиците: „Дадох време на партиите. Виждате, че конструктивният диалог се разпада. В тази ситуация вместо диалог вие чувате атаки към служебните министри, които съвсем доскоро бяха увещавани да останат в редовния кабинет”, коментира още Радев.

Съгласно закона,  първият мандат се връчва на най-голямата парламентарна група. В 46-ото Народно събрание това е „Има такъв народ”. Партията на Слави Трифонов ще има 7 дни, за да представи вариант за редовен кабинет.

В случай, че върнат мандата, рулетката се завърта и отива при втория. Тук отново Конституцията определя това да е ПГ на ГЕРБ-СДС, които също ще имат 7 дни. От партията на Бойко Борисов вече многократно заявиха, че веднага ще върнат папката.

Ако се стигне дотам – третият мандат се връчва на група, посочена от държавния глава Румен Радев и конкретно разписан срок няма.