Перничанка се зарази със сифилис и се лекува в пернишката болница

Перничанка се зарази със сифилис и се лекува в пернишката болница

Млада жена е заразена със сифилис. Това информираха от Регионалната здравна инспекция в Перник. 24-годишната перничанка е настанена за лечение в АГО на МБАЛ”Р. Ангелова”. Това е вторият случай на заразен със сифилис в региона от началото на тази година.

Над два пъти са се увеличили заболелите от заразни заболявания в областта през изминалата седмица, констатира РЗИ. Регистрираните болни през седмицата са 11, при 5 за предходната.

Двойна са се увеличили през седмицата и болните с въздушно-капкови инфекции. Установени са 10 заболели, при 5 за предходната седмица.

Намалели са обаче заболелите от остри респираторни заболявания и грип. Регистрираните болни през изминалата седмица са 8, при 12 за предходната. Заболеваемостта през този период е била 11,07%oo, при средна за страната 21,09%oo, към 26.07.2021 г.

Двойно са се увеличили  заразените с коронавирус през миналата седмица. Регистрираните заболели са 10, при 5 за предходната седмица. Буди тревога фактът, че втора седмица се наблюдава постепенно леко увеличаване на заразените с COVID-19 в региона.  Заболелите са от  Перник и селата Студена- в община Перник и Враня стена- в община Земен. Заболелите са на възраст от 22 до 82 години.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 31 проверки. 8 от тях са свързани със спазването на забраната за тютюнопушене. При 6 от проверките е контролирано спазването на противоепидемичните мерки,  въведени със заповеди  на Министерството на здравеопазването. 2 от проверките са по сигнали и жалби на граждани.

В резултат на упражнения контрол от страна на здравните инспектори, са издадени 28 предписания  за отстраняване на констатирани нарушения.

През миналата седмица  в РЗИ са издадени 104 имунизационни сертификата.

И през изминалата седмица здравната инспекция продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейни води. Взети са 73 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9.