Посланикът на Франция в България посети община Ковачевци

Посланикът на Франция в България посети община Ковачевци

 Нейно превъзходителство Флоранс Робин, посланик на Франция в България,   посети вчера община  Ковачевци.  По покана на кмета на общината Васил  Станимиров, нейно превъзходителство г-жа Робин, в рамките на визитата при една интензивна на събития  програма, се запозна с богатото природно, културно и историческо наследство на  Ковачевци.

 С кмета на общината посланикът на Франция обсъди плана за интегрирано развитие на община  Ковачевци, както и основните демографски проблеми в малките общини. Двамата обсъдиха и  направените инвестиции през последните години в  общината, като модерния спортен комплекс „Димитровец”, който  в момента е домакин на много  тренировъчни лагери, както и  възможностите за бъдещо сътрудничество в областта на туризма, културата и спорта

Нейно превъзходителство посети музейната сбирка, разказваща за живота и делото на Георги Димитров, която се съхранява в Културния дом на Ковачевци, както и Етнографския  център „Сурвакари”, където имаше възможност  на френски език да  гледа филм за местните  сурвакарски традиции.  

 В местния атракцион  „Хлебна къща”, в село Лобош,  деца приготвяха хлебни изделия, за да покажат, че от хляба  по- голям няма.  Там посланичката бе посрещната с  домашно приготвен зелник.  

 След официалния обяд с ръководството на общината,  посланик Флоранс Робин, посети  скалния параклис на  брега на язовир „Пчелина” „Св. Йоан Летни”.

 В рамките на визитата   бяха посетени още  Гигинския  и Земенския манастир.

 Г-жа Робин бе силно впечатлена от множеството артефакти и богатата история на  населеното място. Тя беше категорична, че в нейно лице  Ковачевци  има истински приятел.

Нейно превъзходителство получи за спомен много подаръци,  сред които и картина на Дом-паметника „Георги Димитров”.