Ива Митева бе избрана за председател на 45-то Народно събрание

Ива Митева бе избрана за председател на 45-то Народно събрание

Със 137 гласа днес депутатите избраха Ива Митева за председател на Народното събрание. Тя бе предложена от „Има такъв народ”. Против гласува 1, а 99 се въздържаха.

Второто предложение беше от БСП  за Кристиан Вигенин. Той получи подкрепа от 35 народни представители.

„Силен парламент означава прямо отношение към народа, постоянно търсене на отговорност в членовете на Министерския съвет, за да бъдат по-внимателни те в своите действия. „Оставяйки верни на общочовешките ценности – свобода, равенство, справедливост, търпимост – трябва да положим усилия, за да се изпълнят със съдържание принципите на правовата държава – законност, правна сигурност, забрана за произвол на изпълнителната власт, независим и ефективен съдебен контрол, зачитане на основите човешки права, равенство пред закона”, заяви Митева от парламентарната трибуна.

 „Вярвам, че в този парламент ще приемем закони, по които всички български граждани да живеят достойно”, заяви още Ива Митева.

С 216 гласували и пълна подкрепа бяха избрани и заместник-председателите. Те са Виктория Василева от „Има такъв народ”, Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, от „БСП за България” -Кристиан Вигенин, от „Демократична България” – Атанас Атанасов, от ДПС – Мукаддес Налбант, а от „Изправи се БГ! Ние идваме” – Татяна Дончева.