Скулпторът Емил Попов навърши 70 години
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Скулпторът Емил Попов навърши 70 години

Големият български скулптор и Почетен гражданин на Перник проф. Емил Попов стана на 70 години . За това припомня Регионална библиотека „Св. Минков” чрез  виртуална витрина и експозиция в  читалнята на библиотеката.

„Една скулптура е синтез на личността на правещия. А в синтеза влиза и дълбинното информационно знание, наречено интуиция, кодирано в нашето подсъзнание, като народ, като индивиди, като всичко. За това една произведение, което трябва да претендира за произведение, то е синтетичен продукт. То няма как да е друго. Ти го правиш за себе си, преди всичко. С потенциала, с който разполагаш – добър или лош, такъв, какъвто е”, казва скулпторът проф. Емил Попов.

Професорът в Художествената академия живее цял живот на село  Дрен. Обширният  двор на къщата му е населен с гипсовите ескизи на Йордан Радичков, Любен Гайдаров, Иван Кирков, Константин Павлов и първообрази на прочутите му бикове; щедро надарените му “керамични жени”, негова запазена марка.

Ремонтиран овчарник в края на селото пък е едновременно ателие и място, което учителят предоставя за работа на своите ученици. Дарил на България паметниците на Радичков, Григор Вачков, Ванга, но своя монумент на Предела  определя като най-голямата си социална реализация.

Заедно със свои студенти преди време професорът  съживи и църквата в центъра на Дрен, където дядо му е бил свещеник и с което от 200 години е свързан неговия род.

Проф. Емил Попов е роден  в Кюстендил през 1951 г. Завършва скулптура при проф. Любен Димитров в ВИИИ „Николай Павлович“ през 1975 г. През 1979 г. е приет за член на СБХ. През 1992 г. завежда катедра „Скулптура” в Националната художествена академия. От 2002 г. е редовен професор в академията. Носител на наградата „Сребърно Възраждане“ за скулптура. Емил Попов е автор на бюстовете на Александър Карастоянов и Свилен Русев; релефи на Благой Гебрев и Христо Смирненски; скулптурни портрети на Йордан Радичков, Константин Павлов; портрети на Кирил Петров, Илия Бешков. Заедно с Ангел Станев е автор на монументално-декоративната композиция „1300 години България“ в НДК.

Негови произведения са собственост на много музеи и галерии в страната и чужбина – Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Музея “Пушкин” в гр.Москва /Русия/, Национална галерия – гр.Варшава /Полша/ и гр. Прага /Чехия/ , Музей “Данте” – гр.Равена /Италия/, Музей „Мост”– Норвегия, колекцията на Петър Людвик – Германия, колекцията на Хуго Вутен – Белгия, колекцията на Светлин Русев – гр. София, на Ангел Симеонов и други частни колекции тук и в чужбина.

Има реализирани над 30 самостоятелни изложба в България и чужбина.