В язовир „Студена” има достатъчно вода, въпреки това на Радомир не се подава питейна вода

В язовир „Студена” има достатъчно вода, въпреки това на Радомир не се подава питейна вода

 „ В и К” Перник не подава питейна вода на Радомир от язовир „Студена”. Това заяви категорично управителят на дружеството инж. Борислав Иванов. Той поясни, че вчера обемът на язовир „Студена” е бил 20 600 000 кубика. Разходът на вода вчера е бил 649 л/сек, а притокът е бил по-малко от разхода с 406 л/сек.

„Такъв обем язовирът не е имал по това време от няколко години. До преди две седмици изпускахме вода от язовира, за да осигурим достатъчен свободен обем в него за евентуални обилни валежи. Обикновено от доста години, най-късно до края на май  се спира изпускането на вода от язовира, поради намаления приток. Сега ситуацията е коренно различна- спряхме изпускането в началото на юли месец. Искам да напомня, че 20 600 000 куб. м е стария обем на язовира преди да се направят надстройките. С тях вече е 25 500 000 куб. м. Притокът вече намаля значително, което е нормално за този период на годината. При този обем на язовира вода ще имаме нормално вода за 15 месеца напред при нулев приток в язовира”, поясни инж. Иванов.

Ва въпроса- подава ли в момента „В и К” вода за Радомир от Врелото, Борислав Иванов поясни:”В последните дни в социалната мрежа се появиха разни сигнали, че подаваме вода на Радомир. По тази причина Басейнова дирекция за две седмици ни провери 4 пъти. В протоколите от проверките се посочва, че всичко е изрядно и няма нарушения. Отдавна не подаваме вода за Радомир. Помпената станция е пломбирана. Водата, която подавахме за Радомир беше много малко, но и нея я спряхме. Добрата новина е, че в местните водоизточници в Радомир за сега има достатъчно вода. В момента градът ползва вода от  водоизточника в Стефаново и от водоизточника Извор, от който се водоснабдява близо  2/3 от населението на Радомир. Надявам се силното засушаване да не намали драстично водата в местните водоизточници, което, евентуално може да доведе през август месец до режим в някои части на Радомир. Но дано да не се стигне чак до там. Все пак, синоптиците очакват и валежи и то до края на тази седмица.  А по отношение на  язовир „Студена”, на този етап  нямаме проблеми с водоснабдяването, защото имаме достатъчно вода,  увери управителят на „В и К”-Перник.