Трифонов номинира за министър по ромските въпроси перничанка

Трифонов номинира за министър по ромските въпроси перничанка

В експертното правителство, както го обяви лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, за министър (без портфейл) по ромските въпроси е предложена д-р Антония Валентинова.

Д-р Антония Валентинова е ромка на 27 години от Перник. По професия е лекар-анестезиолог. Говори четири езика.

Антония Валентинова е „четвърто поколение интегрирани роми“. Майка ѝ е инженер, записва я в училище без роми, за да получи адекватно образование. Мечтата на родителите ѝ е дъщеря им да учи в чужбина, но тя избира медицината.

Завършила е Природо-математическа гимназия „Христо Смирненски“ с английски и немски в миньорския град.

Приета е едновременно в три медицински университета – в София, Плевен и Варна, с много висок бал. Избира да учи в столицата.

За подготовката си за изпитите Антония получава помощ от стипендиантската програма за студенти по медицина и лекари специализанти от ромски произход – инициатива на Проект „Ромско здравеопазване“ – Будапеща, Стипендиантска програма на „Ромски образователен фонд“ и Институт „Отворено общество“ с партньори Център Амалипе и Фондация „Промедия“.

Нейният ментор още от подготвителния курс проф. Ивайло Търнев я определя като „млад професионалист, много мотивиран лекар и позитивен човек“.