Три политически сили – ИТН, ГЕРБ и БСП – със сигурни депутати, При конфигурация 1:1:1:1 ДБ и ИМВ се борят за последния мандат

Три политически сили – ИТН, ГЕРБ и БСП – със сигурни депутати, При конфигурация 1:1:1:1 ДБ и ИМВ се борят за последния мандат

Изборите за 46-то Народно събрание вече са на финалната права. В Пернишка област, която има право на четири мандата, конфигурацията между политическите сили, които ще вкарат свои депутати в парламента, най-вероятно ще е 1:1:1:1. Това ще са водачите на листите на „Има такъв народ“  Станислав Балабанов, Кирил Ананиев от ГЕРБ и Стоян Мирчев от БСП. За последното депутатско място в остра битка влизат две дами – Сузана Теофилова от „Изправи се. Мутри вън“ и Зорница Стратиева от „Демократична България“. Коя ще е победителката ще стане ясно след окончателната равносметка на РИК. За съжаление, при въпросното съотношение 1:1:1:1, каквото се очертава в нашия регион, няма никаква надежда за кандидатите, разчитащи на преференциалния вот. А сред тях има не по-малко качествени хора, много от които млади, високо образовани специалисти, чиито път засега е отрязан.

След като до 11,30 часа избирателната активност в региона бе 14,46 процента, очаквано в следобедните часове тя се усили. Към 16,30 часа часа тя достигна 29,96 процента. , очаквано в следобедните часове тя се усили. Към 16 часа тя достигна 29,96 процента. До урнитеВероятно в края на изборния ден процентите ще скочат, но окончателните резултати ще станат ясни утре. Вероятно в края на изборния ден процентите ще скочат, но окончателните резултати ще станат ясни утре.

По данни на РИК, сериозни нарушения вчера не са констатирани. Три са постъпилите жалби от областния координатор“ на „Има такъв народ“ Петя Димитрова, но след направена проверка те са отхвърлени като несъстоятелни. Перничани също е алармирал за нередност в една от секциите – машината за гласуване била поставена така, че член на комисията е имал възможност да види кой от избирателите как гласува. След извършена проверка от представители на РИК е установено, че жалбата е основателна и нарушението на Избирателния кодекс е отстранено.