ОДМВР: Спокоен старт на изборният ден в Пернишка област

ОДМВР: Спокоен старт на изборният ден в Пернишка област

В нормална обстановка започна изборния дена на територията на област Перник. Всички секционни избирателни комисии се охраняват от служители на МВР. Охраната ще продължи до обявяване края на изборния ден, транспортирането и предаването на изборните книжа и материали от всички СИК в РИК.

Изборен щаб в Областната дирекция ще контролира и координира възложените от закона действия на полицейските сили в изборния ден.

Мобилни екипи, включващи разследващи полицаи, оперативни работници от криминална и икономическа полиция, и представители на охранителна полция, имат готовност незабавно да реагират на сигнали за престъпления против политическите права на гражданите и да извършват прецизни проверки по тях. Всички действия се координират и контролират от прокуратурата.

Днес, гишетата на паспортните служби в Перник и районните управления в Радомир, Брезник и Трън ще работят от 8.30 до 19.30 часа, а гражданите ще могат да подават искания за издаване на удостовериния до 19.00 часа. Удостоверенията, даващи възможност за упражняване на правото на глас, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. Удостоверението се издава за да послужи пред СИК и е валидно за изборния ден на 11 юли 2021 г. От 09 юли 2021 г. до момента са издадени 16 удостоверения.

Сигнали, свързани с нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес могат да се подават на тел. 112, на откритата денонощна линия 02/90 112 98, имейл адрес: izbori2021@mvr.bg, както и на място в областната дирекция и районните управления.