ЕМА: Има потенциална връзка между редки случаи на леко възпаление на сърцето и иРНК ваксините срещу COVID-19

ЕМА: Има потенциална връзка между редки случаи на леко възпаление на сърцето и иРНК ваксините срещу COVID-19

Европейският регулаторен орган за лекарствата заяви в петък, че е открил възможна връзка между много рядко възпаление на сърцето и иРНК ваксините срещу COVID-19 на Пфайзер/Бионтех и Модерна, подчертавайки обаче, че ползите от ваксините превишават рисковете, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Сърдечните заболявания миокардит и перикардит трябва да бъдат изброени като възможни странични ефекти на двете иРНК ваксини, заяви комитетът по безопасност на Европейската агенция по лекарствата (EMA), добавяйки, че такива случаи се случват предимно в рамките на 14 дни след ваксинацията.

EMA добавя, че условията настъпват по-често след втората доза и при по-млади мъже. Това е в съответствие с подобни констатации на лекарствения орган на САЩ от миналия месец.

EMA е прегледала над 300 случая на миокардит и перикардит в целия Европейския съюз, плюс Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. Повечето случаи са настъпили след имунизация с ваксината на Пфайзер, наречена Comirnaty.

Това включва задълбочен преглед на 145 случая на миокардит в Европейското икономическо пространство (ЕИП) сред хората, получили Comirnaty (ваксината на Пфайзер), и 19 случая сред хората, получили Spikevax (ваксината на Модерна). Комитетът по безопасност към ЕМА също така прегледа информациите за 138 случая на перикардит след употребата на Comirnaty и 19 случая след употребата на Spikevax.

Ройтерс напомня, че ваксината на Пфайзер се използва доста повече в ЕС от тази на Модерна. Към 31 май 2021 г. в ЕИП са били поставени около 177 милиона дози на ваксината Comirnaty и 20 милиона дози на  Spikevax.

В свое изявление компанията Пфайзер пък посочва, че случаите са „като цяло леки” и хората „са склонни да се възстановяват за кратко време след стандартно лечение и почивка”.

EMA също така е разгледала такива случаи и с ваксините на Джонсън и Джонсън и на АстраЗенека, но в петък заяви, че досега не е открила някакви причинно-следствени връзки.

Симптомите от подобни страни ефекти включват задух, сърцебиене и болка в гърдите.

„EMA потвърждава, че ползите от всички разрешени ваксини срещу COVID-19 продължават да надвишават рисковете”, се казва в съобщението на европейският лекарствен орган.

Комисията за безопасност на EMA също така препоръчва хората, които имат анамнеза за рядко кръвно заболяване, наречено синдром на капилярно изтичане (CLS), да не бъдат имунизирани с еднократна ваксина на Джонсън и Джонсън след като са били разгледали три подобни случая, настъпили в рамките на два дни след ваксинацията. През юни EMA поиска CLS да бъде добавен като страничен ефект от ваксината на АстраЗенека./VESTI,bg