Дете се разболя от салмонелоза, увеличават се чревните инфекции, твърдят от РЗИ

Почти наполовина са намалели заболелите от остри респираторни заболявания в областта през изминалата седмица, информираха от Регионалната здравна инспекция в Перник. Регистрираните заболели са 19, при 30 за предходната седмица. Заболеваемостта през този период е била 26,3%oo,  при средна за страната 23,01%oo към 04.07.2021 г.

 Незначително са се увеличили  болните от заразни заболявания. За изминалата седмица те са 13, при 12 за предходната.

Наблюдава се намаляване на заболелите от въздушно-капкови инфекции. През седмицата констатираните болни са 9, при 12 за предходната.

Добрата новина е, че продължават да намаляват и болните от коронавирус в региона. През миналата седмица са регистрирани 5 новозаразени, при 7 за предходната. Заболелите са от градовете Перник, Земен и Радомир.

Запазва се броят на болните от варицела. През изминалата седмица те са били 4, колкото през предходната. Заболелите са на възраст от 2 до 18 г. и всички  са регистрирани в  Перник. Болните  се лекуват амбулаторно от личните си лекари.

С повишаването на температурите се появиха и чревните инфекции. През седмицата са регистрирани 4 болни, при нито един за предходната.

За първи път това лято се регистрират и 3 болни от ентероколит. Всички  заболели са от Радомир и са хоспитализирани  в СБАЛИПБ- София.

 През изминалата седмица е регистриран и първият случай на болен от салмонелоза. Става въпрос за 4-годишно дете от Перник. То е хоспитализирано  в СБАЛИПБ -София. От РЗИ информираха, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, взети са противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 205 проверки. От тях 48 са свързани със спазването на забраната за тютюнопушене.  49 от проверките са във връзка със спазване на противоепидемичните мерки въведени със заповеди на Министерство на здравеопазването . 4 от проверките са относно спазване на изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели. 12 от проверките са по  постъпили в Инспекцията по труда жалби и сигнали от институции и граждани.

В резултат на упражнения контрол от страна на здравните инспектори, те са съставили 27 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.

И през миналата седмица РЗИ продължи с ежедневния мониторинг на питейните водоизточници в региона. Взети са 364 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на МЗ.