Безплатно измерване на кръвната захар и информационни материали ще получат диабетно болните днес!

Безплатно измерване на кръвната захар и информационни материали ще получат диабетно болните днес!

 Днес,  между 14:00 и 16:00 ч.,  перничани ще могат да получат информационни материали, както и да попълнят анкета за риска от развитие на диабет и да получат безплатно измерване на кръвна захар. Инициативата, която ще се проведе на площад „Кракра“ се организира от  Лайънс клубовете  в България съвместно с Българска Асоциация Диабет, Българското Национално Сдружение по Детска Ендокринология и с подкрепата на всички общини на 28-те областни града в България изпълнява проект„България срещу диабета“, финансиран от Международната Фондация на Лайънс Клубовете /LCIF/.

Основната цел на проекта е да се създаде и обучи национална мрежа за борба с диабета за подобряване на осведомеността за диабета, превенцията, управлението и изграждането на човешки ресурси в България чрез консолидиране на усилията на Лайънс клубовете, Националните диабетни асоциации и местните власти.

В рамките на проекта в периода 26 юни – 08 юли 2021г се организира национален поход  «България срещу диабета». За период от 13 дни активисти на проекта ще обходят всички областни градове в България, за да представят опасностите от пандемията на XXI век, наречена диабет. На тези пунктове гражданите ще могат да получат информационни материали, както и да направят анкета за риска от развитие на диабет и да получат безплатно измерване на кръвна захар. Малък брой индивидуално организирани колоездачи ще пристигат на всеки един диабетен патрул, за да промотират здравословния начин на живот и спорта като най- доброто средство за превенция!

В рамките на този проект  са заложени още:

• Провеждането на 28 обучения на диабетни сестри /медицински и детски учебни заведения/; лица към училища;

•Провеждането нето на 4 диабетни лагера за деца с диабет тип 1, придружени от;

• Създаването  на една нова общност, която ще се бори срещу пандемията на века .