Третокласничка в дебрите на пернишката библиотека
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Третокласничка в дебрите на пернишката библиотека

Третокласничката Белослава Пенчева, която преди дни бе отличена с читателската награда на Регионална библиотека „Св. Минков”, беше на гости на библиотекарите. Тя прие тяхната покана да разгледа всички отдели на библиотеката и местата, до които читателите нямат достъп, а именно книгохранилищата.

Малката Бела проявява изключителен интерес към работата на библиотекаря и затова може да бъде видяна да помага доброволно в Детския отдел на библиотеката с попълването на читателските картони на нови читатели.

Нейната обиколка започна от Заемната за възрастни, където научи как библиотекарите разчитат сигнатурата на книгите и знаят точното място на всяка една книга. Най- любопитно за нея бе книгохранилището, което прилича на лабиринт. Малкото момиче не се уплаши от старите дървени стълби на книгохранилището на Читалнята, където се съхраняват всички периодични издания и по-редки книги. Сред откритите „находки” беше „Работнически вестник” от 1902г. Бела видя и най- малката книга, която притежава библиотеката. Освен Детския отдел, другото познато място на третокласничката е отдел „Изкуство”, откъдето тя често взима нотни издания, тъй като ходи на уроци по цигулка.

Втора покана към нея дойде от библиотекарите в отдел Комплектуване, обработка и каталози. Те предложиха на Бела да се включи в инвентирането на новите книги, които библиотеката очаква по Програмата за обновяване фонда на обществените библиотеки.