Държавен архив-Перник представи в изложба ансамбъл  „Граово“

Държавен архив-Перник представи в изложба ансамбъл „Граово“

Изложба от поредицата „Архивът на 10/20/30/40/50/60 години“ е поводът за представяне на информация за един от емблематичните състави на Перник – Фолклорен ансамбъл „Граово“, съобщават от Държавен архив Перник.

Прекрасният граовски фолклор и местни традиции са съхранени чрез редица документи и снимки във фондовете на Държавен архив – Перник. Четвъртото десетилетие от развитието на институцията е период на постигнати успехи от национални и международни участия на фолклорни формации от региона и съответно възможност за опазване и съхраняване на свидетелствата за техните постижения.

Фолклорен ансамбъл „Граово“ е създаден през 1953 г. към Металургичен завод „Ленин“ в Перник.  След 2001 г. преминава към състава на Районен младежки дом – Мошино, а от 2017 г. – става част от Общински младежки дом – Перник. Първият хореограф и един от инициаторите за сформирането на танцовия състав е Трифон Тинков. Роден в Стара Загора през 1934 г., работи в завод „Ленин“ и от 1953 г. до 1980 г. е неразривно свързан с творческото израстване и успехите на ансамбъла. След 1984 г. до днес хореограф е Александър Нецов.

Знаковата първа награда на Фолклорен ансамбъл „Граово“ е от околийски преглед в с. Църква през 1954 г., на който печели първо място. На Деветия световен младежки фестивал в София през 1968 г. съставът е единствения поканен да представи шопския фолклор. През годините следват множество участия – седем републикански – със спечелени шест златни и един сребърен медал и над двадесет международни фестивала. Носител е на Орден „Кирил и Методий“ II степен.

Днес в четирите школи на Фолклорен ансамбъл „Граово“ се обучават над 200 деца.