Официално стартира третото издание на Църногорския събор

Официално стартира третото издание на Църногорския събор

С водосвет за здраве днес беше официално открито третото издание на Църногорския събор при манастира „Св. Безсребреници Козма и Дамян“.

Преди откриването в манастира бе проведен колкоквиум на тема „Краищенско светогорие – напредък, проблеми и перспективи“. На него бяха представени обновените в последните години манастири в област Перник.

Сред официалните гости бяха Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит,  заместник министърът на Министерството на земеделието, горите и храните доц. Крум Неделков, областният управител на Перник д-р Симеон Василев, заместник областният управител Ива Борисова, кметове и заместник-кметове от общините в региона, кандидати за народни представители, жители от региона и други области на страната.

Пръв приветства дошлите на събора епископ Поликарп. Той предаде на присъстващите благослов от Негово  Светейшество Патриарх Неофит. Негово преосвещенство епископ Поликарп подчерта, че възстановяването на храмове и манастири в Пернишко продължава благодарение на общите усилия на Православната църква, държавата, общините и миряните. „Чрез този събор, чрез българския фолклор и ежедневната работа, манастирът се превръща в притегателен център и заедно със светите места около него се превръща в духовен оазис за православните“, каза още той.

Игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор също приветства присъстващите и изрази задоволството си, че след миналогодишното прекъсване, заради пандемията, третото издание на Църногорския събор е факт. Той благодари на спонсорите, на областната администрация и общинските управи, които са помогнали за  организацията и провеждането на събора.

Областният управител на Перник също благодари на всички, благодарение на чиито усилия е организиран Църногорският събор при манастира „Св. Безсребреници Козма и Дамян“. „С голяма почит се обръщам към всички вас- хората, които постоянно отдавате своя труд и енергия за проповядването на ценностите и символите на християнската вяра. Бъдете здрави и Бог да ви благослови”, каза в словото си д-р Василев.

Заместник министър Крум Неделков. Той заяви, че съборът е не само място за раздумка и вкусни трапези, но и място, на което ние предаваме на младото поколение българските традиции  и българският дух, народното творчество и всичко онова, което трябва да оставим на поколенията, което ни е запазило като народ. Животновъдството е важен поминък за Граово. Затова важен акцент на днешното събитие е изложението на различни породи животни. На него фермерите ще покажат всичко, което са направили през годината с много труд, обич и постоянство. Един от основните приоритети на  Министерство на земеделието, храните и горите е  да поддържа местните български породи  като част от българското биоразнообразие. Желая успех на всички участници и берекет.

Поздравления отправиха и председателят на Обединени български животновъди  Бойко Синапов и други.

След откриването на събора в програмата се включиха АНПТ“ Граовска младост“и Ансамбъл“ Чудно оро“. Тази вечер в концерта ще вземат участие десетки изпълнители, сред които Лиляна Галевска и квартет „Славей“, Румяна Алексова, Сорина Богомилова,  Антонио Симеонов, Валерия Момчилова, оркестър  „Средец“, оркестър“Краси бенд“, ТФ „Асти денс“ и АНПТ „Славей“.  Вечерта ще завърши с концерт на Ансамбъл „Филип Кутев“.

И както повелява традицията, на събора имаше и курбан за миряните.