Намаляват болните от заразни болести и COVID-19 в региона, установи РЗИ-Перник

Намаляват болните от заразни болести и COVID-19 в региона, установи РЗИ-Перник

Близо два пъти са намалели болните от заразни болести в областта през изминалата седмица, в сравнение с предходната. Регистрираните заболели през седмицата са 12, при 22 за предходната. Това информираха от Регионалната здравна инспекция в Перник.

Почти толкова са намалели и болните от въздушно-капкови инфекции. През седмицата са констатирани 12 болни, при 21 за предходната седмица.

Над два пъти по-малко са болните от COVID-19. Регистрираните заразени са7, при 16 за предходната седмица. Заболелите са от Перник и Радомир. Направени са 27 антигенни теста и 17 за антитела.

Леко намаление има и при болните от варицела. Констатираните болни през седмицата са 4, при 5 за предходната седмица. Заболелите са на възраст от 2 до 6 г. и всички са от  Перник. Засегнатите са колективите на три детски градини: ДГ №1 „Миньорче“, ДГ №3 „Пролетен цвят“ и ДГ №11 „Знаме на мира“. Всички заболели се лекуват амбулаторно от личните си лекари.

Незначително увеличение има при болните от остри респираторни заболявания и грип. През седмицата са регистрирани 30 болни, при 28 за предходната. Заболеваемостта през този период е 41,52%oo, при средна за страната 36,15%oo към 27.06.2021 г.

След близо месец отново е регистриран болен от туберкулоза в Перник. Той е хоспитализиран в СБАЛББ- Перник.

От РЗИ уверяват, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, взети са противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 217 проверки. 47 от тях са свързани със спазването на забраната за тютюнопушенето. 39 от проверките са във връзка със спазване на противоепидемичните мерки въведени със заповеди на Министерство на здравеопазването. 3 от проверките са извършени по жалби и сигнали от институции и граждани.

В резултат на упражнения през седмицата контрол, здравните инспектори са съставили 34 предписания за отстраняване на установени нарушения.

И през миналата седмица, РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейни води. Взети са 424 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на МЗ.