За трети път – Църногорски събор „В сърцето на Граово“

За трети път – Църногорски събор „В сърцето на Граово“

За трети път в събота и неделя ще се проведе Църногорският събор “В сърцето на Граово”.

„Началото бе поставено през 2018 година, миналата година съборът не се състоя заради пандемичната обстановка, но сега картината е по-различна и се надяваме на манастирските поляни отново да пристигнат гости от близо и далеч“, заяви председателят на КРИБ-Перник Георги Милев. Той припомни, че именно КРИБ е бил един от основните инициатори и организатори на първото издание на форума. Идеята тогава бе събитието да стане голям събор на Граовско, съчетаващ фолклор, занаяти, исторически игри, манастирски производители и други изненади.

„Още при първите стъпки, когато създавахме организация, идеята бе един ден манастирът “Свети Свети Безсребреници Козма и Дамян” край Гигинци, да поеме изцяло събора, защото българщината трябва да я има във вековете, а тя в най-мрачните пероди на българската история е съхранявана и благодарение на това е оцеляла, именно в манастирите“ допълни Милев. И тази година всички фирми, членуващи в КРИБ – Перник, активно помагат в организацията на Църногорския събор. Въпреки че много от нашите членове имат затруднения, родени от пандемичната обстановка, всеки се включва според силите и възможностите си. Поели сме ангажименти за кетъринг, транспорт, охрана, работим усилено по монтирането на сцените и шатрите, допълни шефът на КРИБ – Перник Георги Милев Работим усилено заедно с останалите спонсори на тазгодишния  събор – „Асарел Инвестмънт“ ЕАД и ОЗК – Общинска застрахователна компания-Перник и се надяваме отново да се състои един голям празник, още повече, че програмата е изключително разнообразна и ще има за всеки по нещо. Гордеем се, гостите ни в събота вечерта ще могат да се насладят на изпълненията на ансамбъл „Филип Кутев“ събора.

Първият ден на Църногорския събор ще започне с колоквиум, на който ще бъдат представени обновените манастири и храмове в Краище, сподели Милев и допълни, че програмата  и в двата съборни дни е изключително наситена и наистина има за всеки  по нещо. Освен много музикални изпълнения, са предвидени родови срещи, ще има надигравания на хора и ръченици, ще бъдат отворени ателиета “Просфорният печат“, „Камбанен звън“ „Коливо по светогорски“, „Ръкоделието на моха“. Разбира се, и тази година ще има фермерски пазар, изложение на животни и на манастирски стоки.

Официалното откриване на Църногорския събор ще бъде в 11:30 часа на поляните край манастира.

Припомняме, че Църногорският събор “В сърцето на Граово” се организира от манастира “Свети Свети Безсребреници Козма и Дамян”. Основни спонсори на това крупно събитие са  „Асарел Инвестмънт“ ЕАД и ОЗК – Общинска застрахователна компания-Перник и КРИБ – Перник.

Входът за Църногорския събор ще бъде свободен.