МС: Милиарди са раздадени без обществени поръчки

МС: Милиарди са раздадени без обществени поръчки

Милиарди левове държавни пари са раздадени без обществени поръчки. Това обявиха на брифинг в сряда трима министри от служебния кабинет – регионалният Виолета Комитова, икономическият Кирил Петков и финансовият Асен Василев.

Един от основните проблеми се крие в процедурите „ин хаус”, обясни преди това говорителят на МС Антон Кутев. „Това са вратички в закона, позволяващи даването на огромно финансиране без конкурси”, обясни Кутев.

Така например за укрепване на свлачища са отпуснати 570 милиона лева без конкурс, като причината е била „спешност“, обясни министър Комитова.  

Според Василев публичните предприятия са сключили договори за над 20 милиарда лева. 11,7 млрд. от тях са били с поръчки, а 8 милиарда – без.

Като пример за недобросъвестно изразходване на държавни средства от МС посочиха магистралите. С две постановления – от 2018 и 2019 г., държавата осигурява 3.71 млрд. лв. от националния бюджет за изграждането на АМ „Хемус“. Регионалното министерство и АПИ дават на „Автомагистрали“ ЕАД, която се явява строител на обекта, сумата от 1 млрд. 140 млн. за изграждането на аутобана. Търговското дружество от своя страна раздава авансово 996 млн. на 45-50 фирми за бъдещото строителство на трасето.

Министрите увериха, че строителството на магистралата няма да спира.

Проверките показвали още, че „Автомагистрали“ е сключило договори с 30 фирми без обществени поръчки и за 3-4 дни на тях са им преведени авансово 188 млн. лв.

„В пътното строителство има „фирмено робство”. Фирма се сдобива с огромна поръчка, без да има капацитет. Тя наема подизпълнители – фирми „роби“, които работят без договори. Едната фирма е робовладелецът, а останалите са роби, които работят без договори, не могат да се оплачат и да си искат парите“, обясни министър Комитова.

Тя добави, че в много обществените поръчки е прилагана процедурата „инженеринг”.

„Чрез нея всички цифри и стойности могат да се завишават в пъти”, каза Комитова. И даде пример – ако на изпълнителя му трябват 100 кубика чакъл, той може да напише, че са му нужни 500 и няма кой да докаже, че не е така.

„При инженеринга се възлага на една и съща фирма да направи проект на хартия и на същата фирма – да го изпълни. Тя си наема и надзорна компания да следи качеството”, обясни Комитова.

Финансовият министър Асен Василев обясни, че идеята за обществените поръчки без конкурс е била те да се възлагат на държавни предприятия, които могат да ги изпълнят. Въпросните предприятия обаче на свой ред ги давали на подизпълнители.

„Огромни суми от нашите пари са давани по метод без обществени поръчки. Това е разхищение на държавния ресурс, което се раздава по неясен начин“, заяви икономическият министър Кирил Петков.

Според служебния кабинет 42% от парите на държавните предприятия са раздадени без обществени поръчки. На немалка част от конкурсите, които са минали по законов ред, се е явил само 1 кандидат.