Два моста по Трънската екопътека се нуждая от ремонт

Два моста по Трънската екопътека се нуждая от ремонт

Нова обществена поръчка за ремонт на екопътеката обяви Община Трън. За дейностите администрацията отпуска до 108 333 лева без включен ДДС или 129 999 лева и 60 стотинки с ДДС от бюджета си. Екопътеката в Трънско е с обща дължина малко над 13 километра и включва два сектора (по реките Ябланица и Ерма). През последните няколко години общинската администрация в Трън безуспешно търси фирма-изпълнител на ремонтните дейности по екопътеката. От лятото на 2018 година на места по екопътеката са поставени табели с надписи, които предупреждават, че преминаването е забранено, поради наличие на опасни участъци. Последната известна акция беше миналата година. Прочетете още по темата в публикацията: Козметичен ремонт на екопътеката при Ждрелото на река Ерма ще се прави от кметски наместници, общинари и любители-туристи.

В документацията от актуалната обществена поръчка пише, че след подробно проучване на терена е установено, че 10 дървени моста са в задоволително състояние и не е необходима подмяна на носещите греди (акациеви стволове). Само на два моста – първи мост, непосредствено пред Ломничкото ждрело на река Ерма и на високия мост – в ждрелото на река Ябланица, преди Зелени вир, е необходима сериозна намеса. Причината не е загниване и намален носимоспособност на носещите греди, а заради видимо провисване и страничен наклон на платформите. Корекцията ще се извърши с дублиране на една от гредите на споменатия мост над река Ерма и дублиране на двете греди на проблемния мост над река Ябланица. Успоредно за всички мостове ще трябва да се подменят 10 % от дъските и 80 % от парапетите, пише в техническата документация на обществената поръчка за ремонта.

Спомагателните дървени стълби, които осигуряват най-често подходите към мостовете, в повечето случаи се нуждаят от цялостна подмяна. Добро е състоянието на дървената платформа на метални конзоли, която осигурява преминаването през най-тесния ждреловиден участък на река Ябланица, но за нея е необходима подмяна на около 10 % от дъските и 50 % от парапетите. Най-амортизираният компонент по екопътеката са укрепените стъпала по трасетата.

Стъпалата са разделени на 4 категории – на земна основа, на земно-скална основа, на скално-земна основа и на скална основа. Освен внимателна селекция на подпорните акациеви дъски и крепящите ги акациеви колчета, за земно-скалните и скално-земните участъци са предвидени и метални колчета, като за по-трудните основи ще се осигури предварителна перфорация със съответните бургии. За стъпалата на скална основа се предвиждат метални гривни (пръстени), също монтирани след предварителна перфорация на скалната основа, гласи още техническата документация.

На 70 % от предпазните парапети трябва да се подменят, тъй като са силно амортизирани. Няколко вида табели също се нуждаят от подобряване. Целта на дейностите е да се възстанови безопасната експлоатация на заварените изградени участъци и да се удължи живота им.