Пожар погълна част от общинския пазар в Перник, кметът Владимиров бе на мястото на огнения ад

Пожар погълна част от общинския пазар в Перник, кметът Владимиров бе на мястото на огнения ад

Огромен пожар лумна снощи, в късните часове и буквално за минути обхвана мархито и част от сергиите на централния пернишки пазар. Огнеборците реагирали светкавично и започнали гасенето на огъня буквално минути след подадения сигнал. На  място пристигнаха кметът на общината Станислав Владимиро и търговци, чиито сергии бяха зас8егнати от пламъците.

Картината беше апокалиптична, споделят обитатели на съседните жилищни кооперации, притеснявахме се, че огънят може да засегне и блоковете, разположени в непосредствена близост до пазара. Прекарахме безсънна нощ, споделят те. Мнозина, чиито автомобили са били паркирани в близост до пожара, веднага ги махнали от района.

Все още е рано да коментираме причините за снощния  пожар. Разследващите започнаха да работят по различни версии за възникването му веднага след като огънят бе потушен, каза кметът на Община Перник Станислав Владимиров. Той благодари на пожарникарите за бързата реакция. „Направиха така че да не бъде застрашен живота и здравето на живущите в съседните сгради, които са изключително близо до пазара“, каза още той.  Владимиров коментира, че тепърва ще се прави оценка на нанесените щети. Той добави, че се водят  разговори и с търговците – те  също са част от разследването, те ще кажат на каква стойност са щетите и какво са видели. Предупреждавали сме търговците, да не складират амбалаж, кашони, дървени щайги, защото в тежките горещини, като тези, които обхванаха Перник през последните могат да станат причина за голяма беля. Достатъчна е само една искра, за да лумнат пламъците. За съжаление точно това се случи, споделят още от общинската администрация.

„Картината наистина беше ужасна. Хубавото е, че има само материални щети в горната част на пазара, защото вчера всичко изглеждаше много по-различно“, добави Владимиров. Кметът на Перник каза още, че работата на пазара ще бъде възстановена веднага щом органите на реда приключат с огледите. Той ще внесе докладна в Общинския съвет с предложение да бъде отпусната помощ на пострадалите от огнената стихия търговци.

Огледите и разследването продължават и днес. Не се изключва нито една версия за бедата, включително и за умишлен палеж.