Първи случай на южноафриканския щам на COVID-19 засечен  у нас

Първи случай на южноафриканския щам на COVID-19 засечен у нас

Седем случая на „Делта” варианта на SARS-CoV-2, известен като индийския щам и един случай на „Бета” варианта, известен като южноафриканския щам на коронавируса, са установени от Националния център по заразни и паразитни болести чрез целогеномно секвениране. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Всички клинични проби от вариантите „Делта” и „Бета” са взети в УМБАЛСМ „Пирогов” в периода от 6 до 14 юни и са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести.

Само един от заразените с „Делта” варианта е хоспитализиран. Той е мъж на средна възраст от София. Останалите са карантинирани и под домашно лечение.

Освен посочените „Бета” и „Делта” варианти са анализирани още 192 клинични проби от пациенти от различни региони на страната. 190 от пробите показват „Алфа” вариант на ковид-19, както и други два, които не се причисляват към вариантите с повишено значение.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че изследвания показват, че „Алфа”, „Бета” и „Делта” вариантите на SARS-CoV-2 са по-инфекциозни от първоначално възникналия вирус в Ухан, Китай.

По тази причина Министерството на здравеопазването призовава българските граждани да подходят отговорно към собственото си здраве и това на своите близки, като изберат ваксината срещу COVID-19.

Здравните власти следят разпространението на вариантите на SARS-CoV-2, като при риск за общественото здраве има готовност за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки.